Στους 92 οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 06:09
UPD:07:54

A- A A+

Στους 92 ανέρχονται οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βαλουχιστάν στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση προκάλεσε το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27 σε μια πολυσύχναστη αγορά της πόλης «στην επαρχία των φτωχών» του Πακιστάν που συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από όχημα παραστρατιωτικής μονάδας.

Ακολούθησε διπλή επίθεση με στόχο ένα γεμάτο κλαμπ μπιλιάρδου σε άλλη γειτονιά σιιτών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Από την επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους 81 άτομα συμπεριλαμβανομένων «εννέα μελών της αστυνομίας και ενός εικονολήπτη τοπικού τηλεοπτικού σταθμού», και 121 τραυματίες, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μιρ Ζουμπαίρ Μεχμούντ, αξιωματικός της αστυνομίας στην Κουέτα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε τα θύματα να αυξηθούν.

REUTERS

Με τα ισχυρά εκρηκτικά οι βομβιστές στόχευαν να αιματοκυλίσουν σκόπιμα μια γειτονιά όπου οι κάτοικοι, ανήκουν κυρίως στη μειονότητα των σιιτών του Πακιστάν (περίπου το 20% από τα 180 εκατομμύρια που είναι κυρίως σουνίτες), δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος, Ακμπάρ Ντουράνι.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), περισσότεροι από 400 σιίτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2012, «την πιο αιματηρή χρονιά» για αυτή την μουσουλμανική μειονότητα στην ιστορία της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση εναντίον των σιιτών στην Κουέτα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή