Κορυφώνεται η συζήτηση για το φορολογικό

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 17:00
UPD:23:47

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί.

A- A A+

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται να κορυφωθεί με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ.

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, ενώ υποστήριξε ότι με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.

«Τα "μπλοκάκια" εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες. Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον "όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές". Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων. Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ», πρόσθεσε.

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Τέλος, για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.

«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», συμπλήρωσε.

Ντ. Μπακογιάννη: Συντηρείται να ασταθές φορολογικό τοπίο

Τις επιφυλάξεις της για το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο επανέλαβε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να γίνουν με πιο αποδοτικό τρόπο.

Η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε τα «αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα» του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη μεταστροφή των απόψεων των εταίρων για την Ελλάδα, την αρχή αποπληρωμής των κρατικών υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και της όποιας ρευστότητας παρατηρείται στην αγορά.

Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να είμαστε δέσμιοι αντιαναπτυξιακών πρακτικών». «Δεν συζητάμε μια συνολική, βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Συνεχίζεται μια πρακτική που συντηρεί ένα ασταθές φορολογικό τοπίο. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει», σημείωσε.

Η βουλευτής τόνισε ότι χρειάζεται να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ακριβώς «γιατί το κράτος θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα».

Ζήτησε τέλος εκ νέου πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, προβλέποντας πως με τις επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο και τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η Ε.Ε. για την περιβαλλοντική ρύπανση από τα τζάκια, «η σούμα για το κράτος θα είναι αρνητική».

Π. Καμμένος: Το φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί στην εξαθλίωση

Νομοσχέδιο που συμβάλλει στο σχέδιο εξαθλίωσης του ελληνικού λαού χαρακτήρισε το φορολογικό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, επιμένοντας παράλληλα στα περί αντισυνταγματικότητάς του.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αποφάσεις «εθνικά επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα «ουσιαστικά δεν καλύπτει ούτε την αρχή της δεδηλωμένης», καθώς ψηφίζεται με πλειοψηφία βουλευτών μικρότερη των 151.

«Οι φόροι απ' το 2009 αυξήθηκαν 70 φορές. Μπήκαν εννέα έκτακτες εισφορές. Περικόπηκαν 20 φορές οι συντάξεις, καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα, εξαπλασιάστηκε ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τα έσοδα είναι τα ίδια. Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα επιβιώσουν απ' το κρύο αυτό το χειμώνα. Θα πεθάνουν Έλληνες, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την εντολή της τρόικας να φορολογήσει βαριά το πετρέλαιο θέρμανσης», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Επτακόσιες χιλιάδες Έλληνες και νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Τρία εκατομμύρια είναι οι φτωχοί στην πατρίδα μας. 80% αυξήθηκαν τα συσσίτια που γνωρίζουμε. Το 57% των νέων είναι άνεργοι. Από το 2009, έχει μπει λουκέτο σε 500.000 επιχειρήσεις. Από το 2012, το 13% των παιδιών μας σταμάτησε το σχολείο», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Όσοι έχουν σπίτι θα παραδώσουν τα κλειδιά τους στο κράτος. Και το κράτος θα παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του Έλληνα στους τραπεζίτες δανειστές. Αυτό είναι η κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, η λύση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είναι η εφαρμογή της «σεισάχθειας». «Να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να τους δοθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεχθείτε τη ρύθμιση των οφειλομένων απ' το Δημόσιο στις επιχειρήσεις», πρότεινε, ζητώντας παράλληλα να καταρτιστεί ένα φορολογικό νομοσχέδιο με συντελεστές φόρου 8-10%, «ώστε να μπορεί η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις γύρω χώρες».

Ν. Μιχαλολιάκος: Αδικο και αναποτελεσματικό το φορολογικό

Αδικες και αναποτελεσματικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αγόραζαν οι μικρομεσαίοι δύο-τρία διαμερίσματα για κάποια νοίκια και κάποια έσοδα. Αυτοί τιμωρούνται. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί φόροι για τα ακίνητα. Εκεί που μπορούν εύκολα να βρουν τα χρήματα, δεν βλέπουμε να υπάρχει και καμία σοβαρή μέριμνα, έρευνα, πραγματική διάθεση για τιμωρία και κάθαρση», επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης «εξοντωτικό» το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Για το κίνημά μου, δεν υπάρχει πιο άδικος φόρος απ' τον έμμεσο. Είναι άδικο να πληρώνει ο φτωχός συνταξιούχος, το ίδιο με τον μεγαλοεπιχειρηματία και τον εφοπλιστή. Αντί να κερδίσει όμως το κράτος, έχασε. Ταυτόχρονα έχουμε λαθραία τσιγάρα, όπως την δεκαετία του '50. Γίνεται εμπόριο και της φορολογικής ταινίας απ' τα περίπτερα. Εκεί έχει καταντήσει η Ελλάδα», παρατήρησε.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως «όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αποτύχουν». «Μακάρι να επιτύχουν. Γιατί εγώ βλέπω την ανεργία να αυξάνει και την οικονομία ήδη κατεστραμμένη. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Καταστρέφεται η χώρα. Ο καθείς ας διαλέξει το δρόμο που πρέπει να πάρει», κατέληξε.

Επικρίσεις Αλ. Παπαρήγα για το καθεστώς συλλογής αποδείξεων

Κριτική για το νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων άσκησε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η ΔΕΗ είναι έξοδο πολυτελείας; Αν δεν έχουμε τις αποδείξεις της ΔΕΗ πως θα τις μαζέψουμε τις αποδείξεις; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα; Δεν μπορεί να βγάζετε έξω τα έξοδα πρώτης ανάγκης. Θα πάμε στη λάμπα πετρελαίου; Εδώ και με μηδέν έσοδα, αν έχει ένα σπίτι θα πληρώσει 1.200-1.500 ευρώ», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή