Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μάθιου Νίμιτς

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 12:13
UPD:17:08

Ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί νέα επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

A- A A+

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν την έναρξη της προγραμματισμένης συνάντησης του αμερικανού διπλωμάτη με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εντολή και τις προσπάθειές του για επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας και τον ενημέρωσε διεξοδικά για την ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Σκοπός της ελληνικής πρότασης, επανέλαβε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας το πλαίσιο και τις παραμέτρους της λύσης.

Μ. Νίμιτς: Nα επιταχύνουμε τις συνομιλίες

Μ. Νίμιτς: Nα επιταχύνουμε τις συνομιλίες

Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη προόδου, που όπως είπε, βασίζεται στην πεποίθηση ότι η επίτευξη λύσης θα οδηγήσει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση έγινε επίσης, μία ανασκόπηση των μέχρι σήμερα συνομιλιών και εξετάστηκαν οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας επί τη βάσει σκέψεων και ιδεών που έχει επεξεργαστεί ο κ. Νίμιτς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Σε δήλωσή της με αφορμή την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην Αθήνα και τα δημοσιεύματα περί «νέων ιδεών» που κομίζει ο διαμεσολαβητής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρουσημείωσε πως μόνη αποδεκτή λύση πρέπει να είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία ασκούνται ποικίλες πιέσεις και από πολλές πλευρές προς την Αθήνα προκειμένου να κλείσει άρον - άρον και όπως - όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θυμίζει ότι η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ πρέπει να είναι εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes)» ανέφερε η κ. Δούρου, παράλληλα όμως, συμπλήρωσε, προϋπόθεση αποτελεί και «η απομάκρυνση από εθνικιστικές και αλυτρωτικές προσεγγίσεις ηγετικών κύκλων των γειτόνων μας, οι οποίες δημιουργούν τεχνητά προσκόμματα σε μια λύση που σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, κατέληξε στη δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά άνευ λόγω περιπλοκή που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και δεν θα συμβάλλει στην ειλικρινή συνεργασία των δύο πλευρών αλλά και ευρύτερα στην προώθηση της Διαβαλκανικής συνεργασίας.

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, καταλογίζοντάς του ότι έχει αποφασίσει ήδη την εκχώρηση της ονομασίας της ελληνικής Μακεδονίας.

«Κανένα δημοσίευμα δεν ασχολείται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του άλλοτε "Σκοπιανοκτόνου" Αντώνη Σαμαρά, που για το θέμα της ονομασίας γκρέμισε στα τρία χρόνια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη αποφασίσει την εκχώρηση της ονομασίας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Κουίκ.

«Η εκχώρηση, η υποχώρηση και οι θωπείες στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, δεν ανησυχούν κανέναν στον συγκυβερνητικό κοινοβουλευτικό μηχανισμό; Ούτε τους Νεοδημοκράτες;», διερωτάται το στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί νέα επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Λίγες μέρες πριν το νέο γύρο επισκέψεων του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις δύο πρωτεύουσες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου προσπάθεια να επιβληθεί στα Σκόπια ένα νέο όνομα «που θα έχει επιλεγεί από άλλους» και μία νέα εθνική ταυτότητα, «με κάθε τίμημα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή