Νέα αντιπαράθεση για τη βίλα Αμαλία

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 12:52
UPD:21:32

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην εισβολή στα γραφεία της Δημοκρατικής Αρτιστεράς κάνοντας λόγο για «μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα».

A- A A+

Νέο κεφάλαιο στην κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη βίλα Αμαλία άνοιξε με την επανακατάληψη και επανεκκένωση του ιστορικού κτηρίου νωρίς το πρωί, ενώ αναταράξεις προκλήθηκαν και λόγω της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τα περιστατικά καταδίκασε με μία λακωνική δήλωση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Όπως είπε, «η δημοκρατική κοινωνία δε μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην εισβολή στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς έκανε λόγο για «μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι συνιστά μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα και τη δημοκρατική ομαλότητα η κατάληψη των γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος και πρόσθεσε πως έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτού.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν οι καταληψίες, αλλά παρέπεμψε σε ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει πως έφτασε το τέλος του ίδιου και του Πρωθυπουργού.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν είναι μεταξύ των συλληφθέντων ο γιος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας φήμες που κυκλοφόρησαν το πρωί.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το σημερινό περιστατικό αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο «μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα».

Οπως αναφέρει, τη στρατηγική αυτήν η κυβέρνηση θα την ακολουθήσει μόνη της. «Δεν θα αναδείξουμε σε μείζονα, ζητήματα ελάσσονος σημασίας τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών κυριολεκτικά παγώνει επειδή δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή να αγοράσει πετρέλαιο ή την ώρα που κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ενώ εκατομμύρια άνεργοι συνθλίβονται στο περιθώριο της κοινωνίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η βίλα Αμαλία, που επί 22 χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ' αριθμό ένα ζήτημα, γελοία πράγματα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνοντας καταδικάζει κατηγορηματικά τη συμβολική -όπως αναφέρει- κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Σ. Κεδίκογλου: Αδιανόητο να στηρίζουν πράξεις ανομίας

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι είναι αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει πράξεις βίας και ανομίας.

«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν καλύπτει τους γνωστούς πλέον κουκουλοφόρους», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «υποκριτική» την καταδίκη του για την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ.

Όπως είπε, «η υποκριτική καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν αρκεί, γιατί η βία δεν είναι ποτέ συμβολική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να έχει υπό την προστασία του τη βίλα Αμαλία».

«Αλλωστε», συνέχισε ο κ. Κεδίκογλου, «αυτοί που εισέβαλαν σήμερα στη βίλα Αμαλία είναι οι ίδιοι που κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκλείσουν το κτίριο του υπουργείου στην οδό Νίκης, με την πλήρη κάλυψη της ανακοίνωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, σχετικά με τις ακραίες επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες για τη συγκάλυψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, πέφτει στο κενό», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκείνοι που επενδύουν στη βία και την ανομία είναι οι ίδιοι που πετσοκόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, κάνοντας πλάτες στους εαυτούς τους καθώς και στους πλούσιους και ισχυρούς φίλους τους», συμπλήρωσε.

Ν.Δ.: Οι μέρες που οι πολιτικοί τους σύντροφοι έκαιγαν την Αθήνα έχουν περάσει οριστικά

Σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε με τη σειρά της και η Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της ουσιαστικά πως υποκινεί παράνομες πράξεις.

«Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι το μόνο στο οποίο αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εδραιώσει τη θέση του στο ένα από τα δύο άκρα, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας, είτε με στελέχη της νεολαίας του, είτε με συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του, σε παράνομες πράξεις πολιτικών του συντρόφων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οπως αναφέρει η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ «βαφτίζει καταστολή και αντιπερισπασμό την τήρηση της νομιμότητας και "καταδικάζει" την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που το χρηματοδοτούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ left.gr, χαρακτηρίζει πράξη αλληλεγγύης την εισβολή στην Αγ. Κωνσταντίνου».

«Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους, κ. Τσίπρας, ότι οι μέρες που οι πολιτικοί τους σύντροφοι με τις ευλογίες της Κουμουνδούρου έκαιγαν την Αθήνα και τις περιουσίες των πολιτών, έχουν περάσει οριστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «ρεσιτάλ εμφυλιοπολεμικής χυδαιολογίας». «Μετά τον Σίμο Γκέμπελς Κεδίκογλου ήρθε η σειρά της ακροδεξιάς δράκας της ΝΔ του κ. Σαμαρά να κλιμακώσει το ρεσιτάλ εμφυλιοπολεμικής χυδαιολογίας και ασφαλίτικης προπαγάνδας ψεμάτων και διαρροών», επισήμανε.

«Οι αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας θα νικήσουν το φόβο και την τρομοκρατία του σάπιου μνημονιακού συστήματος διαφθοράς και αυταρχισμού που βλέπει ότι καταρρέει», προσέθετε στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Ευθείες βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ

Ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών» τονίζει σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Εμφανίζεται παράλληλα βέβαιη ότι «η προσπάθεια ορισμένων να επενδύσουν την πολιτική πόλωση που επιδιώκουν με δήθεν κοινωνική ένταση και σύγκρουση θα πέσει στο κενό». «Το πολιτικό ρεσάλτο που επιχειρούν θα αποδειχθεί τελικώς άλμα στο κενό της στρατηγικής τους», συμπληρώνει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ .

Εξάλλου, η κ. Γεννηματά καταδικάζει απερίφραστα την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και «την παρεμπόδιση έστω και για λίγες ώρες της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος». Όπως αναφέρει, «τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως και η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας, δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εδράζονται σε αντιλήψεις περί "καλής και κακής βίας" και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πολιτών».

Χρυσή Αυγή: Για εσωτερική κατανάλωση το σίριαλ «Βίλα Αμαλία»

Το σίριαλ «Βίλα Αμαλία» συνεχίζεται για εσωτερική κατανάλωση, σχολίασε η Χρυσή Αυγή με αφορμή τη νέα επέμβαση της ΕΛΑΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει το νόμο «χωρίς τυμπανοκρουσίες και τηλεοπτικές κάμερες».

«Υπάρχουν άλλες 10 παράνομες καταλήψεις ιστορικών και δημοσιών κτιρίων στην Αθήνα, άντρα αριστερών τρομοκρατών, που δεν τολμά να αγγίξει η κυβέρνηση. Ας επιβάλουν επιτέλους το νόμο και ας συλλάβουν τους ταραξίες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και τηλεοπτικές κάμερες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εντονες επικρίσεις ΔΗΜΑΡ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα έντονες επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν και κύκλοι της ΔΗΜΑΡ. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πολιτικού σχηματισμού για την κατάληψη των γραφείων της, από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς τονιζόταν πως πρόκειται για ανακοίνωση με μισόλογα και τους συνήθεις συμψηφισμούς, περί κρατικής καταστολής.

Οι ίδιοι κύκλοι, σημείωναν ότι σε συνολικό κείμενο 170 λέξεων μια τυπική καταδίκη της κατάληψης με μια φράση, εξαφανίζεται τελείως και αποδεικνύεται, όπως αναφέρουν, η πολιτική ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη αντιδημοκρατική και απαράδεκτη κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Εάν αυτό συνδυαστεί με την άθλια και προβοκατόρικη περιγραφή του γεγονότος από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, αφήνει έκθετο τoν ΣΥΡΙΖΑ από κάθε πλευρά, κατέληγαν οι κύκλοι της ΔΗΜΑΡ.

Το χρονικό της επανακατάληψης - επανεκκένωσης

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 7.30 το πρωί 150 άτομα που φορούσαν κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν αυτοσχέδιες ασπίδες επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν έξω από το κτήριο για τη φύλαξή του. Οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και τελικά 101 άτομα εισέβαλαν στη Βίλα Αμαλία.

Στη συνέχεια έγινε χρήση χημικών, ωστόσο οι καταληψίες παρέμειναν μέσα στο κτήριο, όπου είχαν εγκαταστήσει μεγάφωνα καλώντας σε συγκέντρωση έξω από τη βίλα.

Τελικά η αστυνομία απομάκρυνε τους καταληψίες, εκ των οποίων συνέλαβε τους 92. Σε βάρος τους σχηματίζεται σχετικη δικογραφία.

Λίγο μετά την εκκένωση της βίλας Αμαλία περίπου 40 άτομα κατέλαβαν τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και στη συνέχεια προσήχθησαν και αυτά στη ΓΑΔΑ.

Ενταση επικράτησε και αργότερα, όταν περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Νίκης -όπου βρισκόταν ο Πρωθυπουργός- σε ένδειξη αλληλεγγύης στους καταληψίες.

Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Επιχείρηση και στη βίλα Μαρία Κάλλας

Παράλληλα, το μεσημέρι η Αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση και στη βίλα της Μαρίας Κάλλας, στη συμβολή των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, η οποία επίσης τελούσε υπό κατάληψη.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέσα στο κτήριο έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής, μεγάλος αριθμός από μπουκάλια, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διάφορα εξαρτήματα όπως στικάκια USB, σκληροί δίσκοι κ.λπ. Επίσης ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν πέτρες και μάρμαρα αποθηκευμένα σε καφάσια, διάφορα εργαλεία, όπως τροχοί, τρυπάνια, κ.λπ., 10 μαχαίρια και μια σφεντόνα. Οι έρευνες στους χώρους του κτιρίου συνεχίζονται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή