Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί από τις 11 Ιανουαρίου το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (EC3) με στόχο να συμβάλει στην προστασία των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Το EC3 θα εστιαστεί σε παράνομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο που αναπτύσσονται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως επιθέσεις στις τραπεζικές τηλεσυναλλαγές και άλλες επιγραμμικές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, την επιγραμμική σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και εκείνα τα εγκλήματα που θίγουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες και υποδομές στην ΕΕ.
Επίσης, το Κέντρο θα διευκολύνει την έρευνα και την ανάπτυξη και θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, των δικαστών και των εισαγγελέων και θα εκδίδει εκτιμήσεις απειλών, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων τάσεων και προβλέψεων, καθώς και έγκαιρη προειδοποίηση.
Προκειμένου να εξαρθρωθούν περισσότερα δίκτυα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και να διωχθούν περισσότεροι ύποπτοι, το EC3 θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης (help desk) για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στις μονάδες αρχών επιβολής του νόμου στις χώρες της ΕΕ. Θα προσφέρει επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη της ΕΕ (π.χ. κατά της εισβολής, της απάτης, της επιγραμμικής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κ.λπ.) και θα παρέχει υψηλού επιπέδου τεχνική, αναλυτική και εγκληματολογική εμπειρογνωσία σε κοινές ενωσιακές έρευνες.
Ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Σύμφωνα με πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, οι ευρωπαίοι συνεχίζουν να ανησυχούν για την ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο. To 89% των χρηστών του Διαδικτύου αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά τους στοιχεία στο Διαδίκτυο, ενώ 12% έχουν ήδη πέσει θύματα απάτης στο Διαδίκτυο.
Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα παγκοσμίως πέφτουν θύματα κάποιας μορφής εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, καθημερινώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα θύματα χάνουν περίπου 290 δισεκατομμύρια ευρώ κατ' έτος παγκοσμίως, ως συνέπεια εγκληματικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο (Norton, 2011).