Σε παραίτηση 'Ασαντ κάλεσε εμμέσως ο Μπραχίμι

Να ληφθούν υπ' όψη οι θέσεις του σύρου προέδρου στην ειρηνευτική διαδικασία ζητεί η Μόσχα
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 17:27
UPD:19:26

Ο αλγερινός μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη χώρα της Μέσης Ανατολής εκτίμησε ότι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς του συριακού καθεστώτος θα αποτύχει.

A- A A+

Οι Σύροι θεωρούν ότι 40 χρόνια εξουσίας της οικογένειας 'Ασαντ είναι «ήδη πολλά», σχολίασε ο διεθνής μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι, μιλώντας στο δίκτυο BBC.

Ο Μπραχίμι τόνισε ότι η αλλαγή στη Συρία πρέπει να είναι «αληθινή», ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρωτοπόρο στην εκπλήρωση αυτών των επιθυμιών του συριακού λαού, καλώντας τον έμμεσα σε παραίτηση.

Χαρακτήρισε δε το διάγγελμα 'Ασαντ της 6ης Ιανουαρίου επανάληψη προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών του σύρου προέδρου, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εκτίμησε ότι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς του συριακού καθεστώτος θα αποτύχει, καθώς κομίζει μεν μεταρρυθμίσεις, μονάχα όμως με «έγκριση από τα πάνω».

«Ο λαός θέλει να έχει λόγο στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται και να πάρει στα χέρια του το ίδιο του το μέλλον», είπε ο Μπραχίμι μιλώντας στο δίκτυο BBC.

Την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις Μπραχίμι εξέφρασε η συριακή αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τες ωστόσο «αρκετά καθυστερημένες».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι οι προτάσεις τις οποίες έκανε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης στη συριακή κρίση.

Η Μόσχα στέκεται ιδιαίτερα στην αποστροφή του λόγου του 'Ασαντ ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει έναν διασυριακό διάλογο και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με βάση την αυτονομία της Συρίας και την αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο σύρος πρόεδρος έχει προτείνει την διεξαγωγή συνόδου συμφιλίωσης με τη συμμετοχή εκείνων οι οποίοι «δεν έχουν προδώσει τη Συρία», εννοώντας τμήματα της αντιπολίτευσης που δεν συμμετέχουν στον αναγνωρισμένο από τη Δύση αντιπολιτευτικό συνασπισμό, και στη συνέχεια τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την χορήγηση αμνηστίας.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή