ΟΗΕ : Σήμερα η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης των ΗΠΑ για το Ιράκ

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 09:47
A- A A+

Σήμερα αναμένεται να ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για το Ιράκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αγνοεί όμως τις τροποποιήσεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, αναμένεται πάντως να εγκριθεί, καθώς τα υπόλοιπα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα του βέτο και η απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων, θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκεντρωθεί.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία κατέθεσαν τροποποιήσεις στο αμερικανικό ψήφισμα, ζητώντας κυρίως να αποσαφηνιστεί πως θα τερματιστεί η κατοχή του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζων Νεγκροπόντε, απέκρουσε τις κατηγορίες, ότι η Ουάσινγκτον αγνόησε τις τροπολογίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας που προσπάθησαν να διαμορφώσουν μια κοινή θέση.

Το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος δίνει στο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο διορία έως τις 15 Δεκεμβρίου να συντάξει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου Συντάγματος και την διενέργεια εκλογών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται να λάβει εννέα έως 10 ψήφους, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και ίσως το Πακιστάν, να απέχουν και τη Συρία να ψηφίζει κατά.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε χθες, ότι το νέο ψήφισμα δεν διαφέρει σημαντικά από προηγούμενα σχέδια ψηφισμάτων και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή στο Ιράκ, τόσο θα κλιμακώνεται η αντίσταση κατά των ξένων δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή