Βιετνάμ: Βαριές ποινές φυλάκισης σε αντιφρονούντες

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 18:54

Οι καταδικασθέντες, 24 ως 39 ετών, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν σε «εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προστασία των ζωών των συμπατριωτών τους» και όχι για την ανατροπή του καθεστώτος.

A- A A+

Ακτιβιστές, καθολικοί, φοιτητές και μπλόγκερ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι ανήκαν σε μια αντιπολιτευόμενη οργάνωση η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, καταδικάστηκαν σήμερα σε βαριές ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

Οι τρεις ηγέτες της ομάδας, ο Χο Ντουκ Χόα, ο Ντανγκ Σουάν Ντιε και ο Λε Βαν Σον, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας και κατόπιν σε πέντε χρόνια κατ' οίκον κράτηση, δήλωσε ο δικηγόρος Χα Χούι Σον.

Οι υπόλοιποι 10 καταδικάσθηκαν σε ποινές από φυλάκιση τριών έως κάθειρξη οκτώ ετών.

Οι καταδίκες θεμελιώθηκαν στο άρθρο 79 του ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινές για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Δικηγόρος της υπεράσπισης τόνισε ότι «δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ενοχής» και ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη του κόμματος Βιέτ Ταν, οργάνωσης η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις αρχές στο Ανόι.

Οι καταδικασθέντες, 24 ως 39 ετών, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν σε «εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προστασία των ζωών των συμπατριωτών τους» και όχι για την ανατροπή του καθεστώτος.

Οι δώδεκα ανήκουν στην οργάνωση Καθολικό Εκκλησίασμα του Πιο Αγίου Λυτρωτή, που είχε κάνει προσευχές και συγκεντρώσεις καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό εκφοβισμό.

Οι περισσότεροι συνελήφθησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού είχαν ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη για να παρακολουθήσουν σεμινάρια που διοργάνωνε η Βιέτ Ταν.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, υποδιευθυντής του τμήματος για την Ασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι «οι σημερινές καταδίκες σηματοδοτούν άλλη μια σημαντική κλιμάκωση της εντεινόμενης καταστολής της ελεύθερης έκφρασης του Βιετνάμ».

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Βιέτ Ταν, ο Ντουί Χοάνγκ, δήλωσε ότι «κάθε λογικός άνθρωπος στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτή την δίκη. Πώς μπορεί το καθεστώς να δικαιολογήσει τη φυλάκιση ανθρώπων διότι ασκούσαν μη-βία και έγραφαν σε ιστολόγια;».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο για το θέμα από πλευράς της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή