Κατά του αμερικανικού βέτο η Παλαιστινιακή Αρχή

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 10:54
A- A A+

Το αμερικανικό βέτο, επί του σχεδίου απόφασης, που καταδίκαζε το Ισραήλ για την ανέγερση του «τείχους ασφαλείας» της Δυτικής Οχθης, κατέκρινε σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερμηνεύσει το βέτο ως «πράσινο φως» για να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους και το εποικιστικό της πρόγραμμα», δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ.

«Οι ισραηλινές ενέργειες, όπως η κατασκευή του τείχους, το εποικιστικό πρόγραμμα, οι εισβολές, οι απελάσεις και οι δολοφονίες αξίζουν την καταδίκη και όχι την ενθάρρυνση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Ερεκάτ.

Αντίθετα, το Ισραήλ εξέφρασε «ικανοποίηση» για το αμερικανικό βέτο. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το βέτο που άσκησαν οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να εμποδίσουν το Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στους τρομοκράτες», δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία απείχαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας δείχνει μια αλλαγή σε θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Συρία εξ ονόματος των αραβικών κρατών απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 10 ψήφων, αλλά η έγκρισή του απετράπη λόγω του αμερικανικού βέτο.

Τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Βρετανία, η Βουλγαρία και το Καμερούν, απείχαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή