Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.
Πάντως, όπως γράφει και η Ναυτεμπορική, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαδικασίας είναι απογοητευτικά, καθώς από τους συνολικά 25.500 φορολογουμένους (για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί διαφορές μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους) στην ειδική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ) έχουν μπει μόνο 1.000 και από αυτούς έχουν υποβάλει συμπληρωματική δήλωση μόνο 250.
Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, από τις αρχές Φεβρουαρίου, η ΓΓΠΣ θα αποστείλει νέες επιστολές προς τους εν λόγω φορολογούμενους, όπου θα αναγράφονται οι διαφορές μεταξύ των καταθέσεων και των εισοδημάτων τους και θα καλούνται να καταβάλουν φόρο 45% επί των διαφορών αυτών, ως μη δηλωθέν εισόδημα.
«Στις περιπτώσεις που τα χρήματα έξω είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει ήδη και πληρώνουν», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο ρ/σ Βήμα FM.
«Έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους», διαβεβαίωσε, ενώ για το θέμα των ποινών, σημείωσε πως «είναι και θέμα του υπουργείου Δικαιοσύνης», με το οποίο το ΥΠΟΙΚ είναι σε συνεργασία για να υπάρξει ρύθμιση έτσι ώστε σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
«Στην Αμερική εάν συλληφθείς να φοροδιαφεύγεις, ή πληρώνεις επί τόπου ή πας φυλακή. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό», παρατήρησε χαρακτηριστικά και στο σημείο αυτό ενημέρωσε ότι μετά το «μίνι» φορολογικό που κυρίως έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, θα ακολουθήσει το «μεγάλο» φορολογικό τον Απρίλιο-Μάιο, το οποίο θα περιέχει θέματα θεσμικού χαρακτήρα.
Υπάρχει πολιτική βούληση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και ήδη όπως είπε, πολλοί επώνυμοι πηγαίνουν στη φυλακή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ένας στους δύο από τους 54.246 φορολογούμενους, οι οποίοι έβγαλαν την τελευταία τριετία στο εξωτερικό περισσότερα από 22 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα αυτά με βάση τα εισοδήματά του.