Project Shield: Πρωτοποριακή παιχνιδομηχανή από την Nvidia

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 13:13
UPD:13:13

(Πηγή: nvidianews.nvidia.com)

A- A A+

Καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας περιμένει εναγωνίως την έναρξη της φετινής CES (Consumer Electronics Show) αύριο στο Λας Βέγκας, το ενδιαφέρον εντείνεται ακόμη περισσότερο χάρη στις παρουσιάσεις και τα αποκαλυπτήρια που γίνονται εν όψει της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Nvidia τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας το Project Shield: πρόκειται για μία πλήρη φορητή κονσόλα στο «στυλ» ενός «κλασικού» game controller (στο μέγεθος ενός χειριστηρίου του Xbox 360). Είναι εξοπλισμένη με το νέο επεξεργαστή Tegra 4 της εταιρείας, διαθέτει retinal οθόνη 720p των 5 ιντσών και στην ουσία αποτελεί μία νέα κατηγορία, καθώς μπορεί να «συνεργάζεται» τόσο με Android όσο και με PC.

Το «Shield» έχει δύο διαστάσεις: από τη μία είναι μία φορητή Android παιχνιδομηχανή, από την άλλη, αποτελεί έναν ασύρματο client για PC με GeForce GTX. Κοινώς, ο χρήστης θα μπορεί να παίζει παιχνίδια που έχει εγκατεστημένα στον υπολογιστή του στο Shield. «Οραματιστήκαμε μία συσκευή η οποία θα κάνει για τα παιχνίδια αυτό που το iPod και το Kindle έκαναν για τη μουσική και τα βιβλία» λέει σχετικά ο Τζεν-Χσουν Χουάνγκ, συνιδρυτής και CEO της Nvidia.

Το Shield διαθέτει υψηλής ανάλυσης multitouch οθόνη αφής, η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των τίτλων για Android, που είναι σχεδιασμένοι για τα δεδομένα των touchscreens. Με αυτό τον τρόπο, η παιχνιδομηχανή της Nvidia «υιοθετεί» όλο το φάσμα των τίτλων για Android, που είναι μία από τις μεγαλύτερες gaming «πλατφόρμες» που υπάρχουν σήμερα. Το Shield συνδέεται με το Android και το Google Play μέσω Wi-Fi.

Ωστόσο, η αρχιτεκτονική Kepler που χρησιμοποίησε η Nvidia, σχεδιασμένη για streaming πραγματικού χρόνου, επιτρέπει το capture και την κωδικοποίηση παιχνιδιών σε HD, σε πολύ χαμηλό latency: ο παίκτης μπορεί να παίζει τα PC games του στο Shield, «σπάζοντας τα δεσμά» του desktop υπολογιστή και «παίρνοντας» τη συλλογή του οπουδήποτε θέλει στο σπίτι.

Η οθόνη (1280x720) και το ενσωματωμένο χειριστήριο επιτρέπουν την άνετη μεταφορά της gaming εμπειρίας, ενώ παράλληλα η μπαταρία δεν επιβαρύνεται, καθώς το PC παραμένει η «βάση» (το rendering γίνεται εκεί κανονικά, η εικόνα μεταδίδεται στο Shield - το οποίο ο χρήστης χρησιμοποιεί σαν «τηλεχειριστήριο - σαν βίντεο).

Ένα ακόμα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να «μεταδώσει» το παιχνίδι σε τηλεόραση: το παιχνίδι βρίσκεται στον υπολογιστή, ο χρήστης παίζει μέσω του Shield, και το Shield μεταδίδει (μέσω HDMI) το «σήμα» σε τηλεόραση. Μία πλήρης φόρτιση εκτιμάται πως θα παρέχει 5 - 10 ώρες απρόσκοπτου παιχνιδιού (ακόμα περισσότερο για video playback).

To Shield αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, και αποτελεί το πιο φιλόδοξο gaming πρόγραμμα της Ncidia μέχρι σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς