Έκκληση για γρήγορη, δημοκρατική μετάβαση στη Συρία έκανε η Αγκυρα

Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013 16:09
UPD:18:31
A- A A+

Έκκληση για γρήγορη, δημοκρατική μετάβαση έκανε η Aγκυρα και ζήτησε από τον ΟΗΕ να στείλει μήνυμα στον Aσαντ να μην εμποδίζει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ειδικότερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ απλώς επανέλαβε κενές υποσχέσεις στο σημερινό του διάγγελμα στη Δαμασκό και έκανε έκκληση για σύντομη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Τα σχόλιά του, είπε, είναι απλώς επαναλήψεις αυτών που έλεγε πάντα, είναι οι ίδιες υποσχέσεις που μας έδωσε. «Καθώς ο Ασαντ δεν έχει πλέον την αντιπροσωπευτική εξουσία απέναντι στον συριακό λαό, τα λόγια του έχουν χάσει κάθε πειστικότητα», σημείωσε και τόνισε ότι μία μεταβατική περίοδος χρειάζεται να ολοκληρωθεί γρήγορα μέσω συνομιλιών με εκπροσώπους του συριακού έθνους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να λάβουν σαφή θέση στο θέμα της Συρίας και να στείλουν ένα μήνυμα στον Ασαντ να μην παρεμποδίζει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον απηύθυνε κάλεσμα στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία ώστε να υπάρξει μία πολιτική λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

«Διατηρούμε τη θέση μας ότι ο Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί και να επιτρέψει την πολιτική μετάβαση», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστον, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του σύρου προέδρου.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατηγόρησε τον σύρο πρόεδρο για υποκρισία. Ανέφερε επίσης πως η έκκληση που έκανε νωρίτερα ο Ασαντ για την εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου «δεν θα ξεγελάσει κανέναν».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή