Σημερα η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ επί της αμερικανικής πρότασης για το Ιράκ

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2003 11:08

A- A A+

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του αμερικανικού προσχεδίου απόφασης για το Ιράκ.

Η εν λόγω ψηφοφορία μετεφέρθη για σήμερα Πέμπτη –ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί για χθες- εν αναμονή των αποτελεσμάτων τηλεφωνικής επικοινωνίας των κ. Πούτιν, Σρέντερ και Σιράκ σήμερα το πρωί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας οι τρεις ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε μια κοινή στάση έναντι της αμερικανικής πρότασης.

Σημειώνεται ότι αμφότερες Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει τροποποιήσεις στο αμερικανικό προσχέδιο απόφασης, τις οποίες ωστόσο οι ΗΠΑ έλαβαν υπ’ όψη τους μόνο συμβολικά.

Για την έγκριση του αμερικανικού κειμένου απαιτούνται οι 9 από τις 15 ψήφους των μελών του Συμβουλίου, και οι Αμερικανοί έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και να ξεπεράσουν το σκόπελο του γαλλικού βέτο.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι Ρωσία, Γερμανία και Ρωσία ίσως τελικά να απόσχουν της ψηφοφορίας, οπότε εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των υπολοίπων μελών, θα υιοθετηθεί το προσχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει για τρίτη φορά στα Ηνωμένα Έθνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή