Βολιβία : Την παραίτηση του προέδρου ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 09:14

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες φτωχοί ιθαγενείς Βολιβιανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Λα Παζ, καθώς οι ηγέτες τους απέρριψαν την προσπάθεια του προέδρου, Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα, για εκτόνωση της έντασης και προειδοποίησαν, ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να τον υποχρεώσουν σε παραίτηση.

Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση από αυτές που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα στη Βολιβία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία από τα περίχωρα μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του προέδρου, τον οποίον αποκαλούσαν «δολοφόνο».

Οι ηγέτες των φτωχών ιθαγενών αγροτών, που έχουν εξοργισθεί από το θάνατο περίπου 74 ανθρώπων στη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του τελευταίου μήνα, προειδοποίησαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς και καθυστερημένες τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρόεδρος Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα για αλλαγή μερικών εκ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μέτρων για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας.

«Το μόνο που θέλει ο λαός είναι η παραίτηση του χασάπη (προέδρου Σάντσες ντε Λοζάντα)», δήλωσε ο Φελίπε Κουίσπε, ένας από τους ηγέτες των αγροτών της Βολιβίας.

«Δεν μπορώ να παραιτηθώ, διότι αυτό θα σήμαινε το τέλος της δημοκρατίας στη Βολιβία και τη διάλυση της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Ωστόσο ο Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα φαίνεται πως χάνει τα στηρίγματά του στην κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος, Κάρλος Μέσα, τον οποίον αρκετοί ιθαγενείς θεωρούν ικανό να αναλάβει τα ηνία της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό : «Παραμένω αντιπρόεδρος, αλλά δεν θα λειτουργήσω ως όργανο για την πόλωση της βολιβιανής κοινωνίας».

Οι αμερικανικές πιέσεις για εγκατάλειψη της καλλιέργειας κόκας και τα σχέδια για εξαγωγές φυσικού αερίου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών σε αυτή τη φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται όμως, εξακολουθεί να στηρίζεται από τους Αμερικανούς. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λα Παζ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι η Ουάσινγκτον «υποστηρίζει την συνταγματική κυβέρνηση (του Σάντσες ντε Λοζάντα)».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή