Τ. Παπαδόπουλος: «Γενικότητες» οι δηλώσεις Ερντογάν

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 15:02
A- A A+

Το σχέδιο Ανάν περιέχει καλά και κακά στοιχεία τα οποία μέσα από συνομιλίες μπορεί να διευθετηθούν, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σε επισήμανση ξένου δημοσιογράφου ότι η θέση αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν απάντησε ότι του ζητήθηκε η άποψη της τουρκικής κυβέρνησης και την ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε επίσης ότι αυτό που επιθυμεί η χώρα του είναι μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Στόχος της Τουρκίας, ανέφερε, δεν είναι να μείνει το κυπριακό πρόβλημα άλυτο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «γενικότητες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται με δηλώσεις του πιο ήπιος από τις θέσεις που υποστηρίζει ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε.

Ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα, Hansjorg Kretschmer, δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί πρόοδος θα είναι δυσχερέστατος ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

Ο κ. Kretschmer αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπαρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Μπάσμπουγ, σχετικά με τις ιερατικές σχολές, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητη η παρέμβαση του στρατού σε ζητήματα εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκή χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή