Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για το Σύνταγμα

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 15:26
A- A A+

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα της Ευρώπης κατά τη διήμερη συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της διευρυμένης Ε.Ε στις Βρυξέλλες.

H πλειοψηφία σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών που είτε είναι ήδη μέλη, είτε βρίσκονται στη τελική διαδικασία ένταξής τους, αρνούνται να υιοθετήσουν, ως έχει, το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε. που συνέταξε η Συνέλευση έπειτα από διεργασίες και διαπραγματεύσεις 16 μηνών.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν τις ήδη γνωστές θέσεις τους για το θέμα το Συντάγματος, προτού περάσουν σήμερα το μεσημέρι στη συζήτηση με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εντούτοις ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προεδρεύων της Ε.Ε., Σύλβιο Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να γεφυρώσει –όσο ήταν δυνατό- τις διαφορές που τέθηκαν για άλλη μια φορά στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς πάντως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ισπανία και Πολωνία ειδικά, παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους, οι οποίες απέχουν σημαντικά από τις προτάσεις του σχεδίου Συντάγματος.

Ο κ. Μπερλουσκόνι πάντως, εξέφρασε την επιθυμία να εμπλακούν όλα τα κράτη στην προσπάθεια αναζήτησης ενός συμβιβασμού. Επανέλαβε μάλιστα για άλλη μια φορά την ιδέα μιας ακόμη ανεπίσημης συνάντησης κορυφής κατά τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός «κοινής αποδοχής», πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών -η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Νοεμβρίου- και τη συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2003.

«Η σημερινή συνάντησή μας δεν πρόσφερε τίποτα καινούριο. Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, οι θέσεις των κρατών-μελών παγιώνονται όλο και περισσότερο. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη του θέματος [του Συντάγματος].» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αλλά και ο πολωνός πρωθυπουργός Λέσζεκ Μίλερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διατήρηση του χάσματος στις θέσεις της χώρας του (και της Ισπανίας) και των λεγόμενων «μεγάλων» της Ε.Ε. «Το όνομα του συμβιβασμού είναι Νίκαια» δήλωσε με έμφαση εκφράζοντας την επιθυμία να παραμείνουν εν ισχύ οι διατάξεις της Συνθήκης της Νίκαιας, ειδικά επί του ζητήματος κατανομής των ψήφων στο όργανα της Ένωσης.

Υπέρ του σχεδίου Συντάγματος τάσσονται ανοικτά τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Μεγάλη Βρετανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή