Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (21/10/2003) Μέρος 5/5

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2003 20:04
A- A A+

Εγώ όμως θα συνεχίσω και θα πω ότι η ναρκοθέτηση πράγματι του δικαιικού μας συστήματος, ναρκοθέτηση ότι ιερού και οσίου έχουμε από πλευράς κατηγορουμένου και μάλιστα όταν αυτός είναι πολυτραυματίας, ότι δεν έχει μέρος του κορμιού του το οποίο να μην έχει υποστεί κάποια τραύματα, όταν δίνει τον αγώνα για την ζωή του εκεί πράγματι χρειαζόταν σεβασμός και όχι να τον αντιμετωπίσουμε σαν πηγή πληροφοριών αδιαφορώντας παντελώς για την ζωή του.

Βέβαια την μάχη την έδωσε με τους γιατρούς για να επιβιώσει και βέβαια έγιναν ορισμένες επεμβάσεις οι οποίες βοήθησαν στο να ανανήψει αλλά ο σκοπός τότε που γινόντουσαν όλες αυτές οι διαδικασίες ήταν για να διατηρήσουν ζωντανή μια πηγή πληροφοριών και ίσως-ίσως να την παρουσιάσουν μετανοημένη με την έννοια που έδωσε και ο κ. Εισαγγελέας. Ένας άνθρωπος ο οποίος μετανόησε αλλά μετά μόλις περνάει από την επήρεια των φαρμάκων στέκεται όρθιος, αναιρεί, δίδει τον δίκαιο αγώνα του πάνω στην έννοια που λέγεται ποιοτικός αγώνας των ιδεών του και αυτών των οποίων πίστευε.

Όλα τα άλλα αποτελούν πράγματι θέσεις οι οποίες είναι προς έρευνα από το Δικαστήριο σας και αποτελούν θέσεις τις οποίες πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε και ξέρουμε επίσης ότι αν λέμε περισσότερες φορές κάποια πράγματα τα οποία είναι περισσότερα εσείς έρχεστε και μας ποδηγετείτε με την οικονομία της διαδικασίας έτσι ώστε να διατηρείτε την ισορροπία που ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερα από τον διευθύνοντα την συζήτηση.

Βέβαια εμείς μιλήσαμε κ. Πρόεδρε και κ.κ. Δικαστές για στοιχεία νέα, αυτά τα οποία θέλαμε με την απολογία του διότι και την πρώτη φορά ο Σάββας Ξηρός δεν είχε απολογηθεί, να του δοθεί η ευκαιρία να στηρίξει υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς με πραγματικά νέα στοιχεία. Όλη η έρευνα της υποθέσεως είχε γίνει και με την παρεμπίπτουσα απόφασή σας τότε που ελέχθησαν αυτά τα θέματα, μια απόφαση που είπατε ότι θα δώσετε και το σκεπτικό πιο εκτεταμένο και πράγματι ερευνήσατε τότε μέσα από την διαδικασία την οποία έγινε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακυρότητα των απολογιών του Σάββα Ξηρού.

Είχατε πράγματι και τότε πολλά στοιχεία, είπαν και οι γιατροί αυτά τα οποία είπαν, μεταφέρθησαν και κάποιες καταστάσεις οι οποίες ούτως ή άλλως από κείνα τα στοιχεία τα οποία έπρεπε να κριθούν ύποπτα θα μπορούσαν να έχουν μια άλλη χροιά στην απόφασή σας, μια άλλη απόφαση, ένα άλλο σκεπτικό, μία ελπίδα για τους κατηγορούμενους ότι εδώ ελέγχονται σε βάθος τα πάντα γιατί κι εσείς με τις αποφάσεις σας δίδετε και οριοθετείτε κάποια στοιχεία τα οποία ιερά προβάλλουν οι κατηγορούμενοι όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλά και μόνο για να μπορέσουν να δώσουν την δικιά τους υπερασπιστική γραμμή στον δεσμό Δικαστή και κατηγορουμένου.

Έτσι ο ίδιος με την ανακοίνωση της αποφάσεώς σας στις 28/7/2003 λέτε μέσα και αναφέρετε όλες τις διατάξεις οι οποίες αφορούν το κύρος της εξέτασης του κατηγορουμένου κατά την προανάκριση. Μιλάτε για το 137α του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό καθώς και κάθε άλλη παρανοποίηση χημικών ναρκωτικών κλπ καθώς και κάθε παράνομη προσβολή της προσωπικότητας είναι και αυτά μέσα στα βασανιστήρια τα οποία απαγορεύονται εκτός από την διάταξη του 137 και από τον 19 παράγραφος 2 του Συντάγματος και από άρθρα 3 και 6 της ΕΣΔΑ καθώς και την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 1984 και ακυρώθηκε με το νόμο 1782/88.

Ακόμα πάρα πολύ πιστεύω ορθά οριοθετήσαμε την απόφασή σας ότι το ίδιο αποτέλεσμα με τα βασανιστήρια μπορεί να επέλθει και με την εκμετάλλευση της από άλλα αίτια υπάρχουσας τον εξεταζόμενο ψυχοσωματικής κατάστασης εφόσον ανακρίνουν να εκμεταλλεύεται το απορρέον από αυτήν ελλειπτικό επίπεδο της συνείδησής του εξεταζομένου ανάλογης ψυχοσωματικής κατάστασης για να επιτύχει την λήψη ομολογιών εις βάρος του αλλά και καταστάσεων σε βάρος άλλου κατηγορουμένου που ήταν και το ζητούμενο αφού ο ίδιος ο Σάββας Ξηρός ευθαρσώς σας είπε στο Δικαστήριό σας ότι απεμπολεί κάθε προστατευτική διάταξη, κάθε μέτρο εύνοιας. Στέκεται απέναντί σας και ζητάει αυτά τα οποία έχει να πει να τα πει κάτω από μία ενδελεχή έρευνα της προσωπικότητάς του κατά το κρίσιμο διάστημα της νοσηλείας του στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Ζήτησε τίποτα παραπάνω; Διαπιστώσατε εσείς τίποτα παραπάνω με την απόφασή σας ότι ήθελε; Δεν διαπιστώσατε ότι η οποιαδήποτε έκταση μπορεί να γίνει με κάποια φάρμακα με βάση το ότι δεν είναι ένας απλός βασανισμός αλλά αποτελεί και πάλι μια ενοποιητική για το κύρος της εξουσίας δραστηριότητα η οποία πρέπει να υποπέσει στον ποινικό έλεγχο; Τι διαφορετικό είχε η απόφασή σας από αυτά που εκθέτουμε;

Εκείνο το οποίο θέτουμε εμείς στην κρίση σας και στην κρίση του Δικαστηρίου σας και στην κρίση της εισαγγελικής αρχής με την έννοια της δευτερολογίας είναι ένα απλό πράγμα. Μα προσκομίσαμε καινούρια στοιχεία. Προσκομίσαμε στοιχεία τα οποία οριοθετούν πλέον ότι ο άνθρωπος αυτός κάτω από τις δοσολογίες τις οποίες έπαιρνε ήταν ένα έρμαιο των δυνάμεων καταστολής, έρμαιο ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν πιστέψει στον όρκο που δώσανε, ανθρώπων οι οποίοι δεν σκόπευαν να τον θεραπεύσουν αλλά άφησαν να λειτουργήσουν μέσα δυνάμεις σκοτεινές προκειμένου να του αποσπάσουν αυτό το οποίο ύστερα είπανε «ομολογία και απολογία›.

Μην πάμε μακριά, εάν κάποιος με την εμπειρία την δικιά σας, με την εμπειρία των λοιπών συνέδρων της Έδρας σας, με την εμπειρία των κ.κ. Εισαγγελέων διαβάσει την απολογίας στις 20/7 του Σάββα Ξηρού θα καταλάβει τι ασυναρτησία προσπαθεί ο άνθρωπος αυτός να συγκρατήσει κάτω από μία υπαγόρευση του μυαλού του.

Μιλάει τόσο πολύ σε λεπτομέρειες οι οποίες δεν έχουν καμία αξία, μπαίνει σε θέματα τα οποία δεν μπορεί να προσδιορίσει και ακριβώς η μεγαλύτερη απόδειξη το ότι ο Σάββας Ξηρός υπέστη την ναρκανάλυση είναι η από 20/7 προανακριτική του απολογία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κείμενο άλλο ασυναρτησιών και προσπάθειες ενός ψυχικά άρρωστου όπως τον έχουν ντοπάρει με τα φάρμακα ανθρώπου να λέει κάποιες λεπτομέρειες που φαίνεται ότι δεν ξέρει τι λέει, πώς προσπαθεί να συνδέσει πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους και λέει μέσα καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να αντέξουν στην κοινή λογική.

Ο άνθρωπος υποφέρει, ο άνθρωπος πιέζεται, ο άνθρωπος εκβιάζεται, ο άνθρωπος είναι υποχείριο δυνάμεων που χρησιμοποιούν τα φάρμακα σαν μέτρο ναρκανάλυσης και τον καθιστούν υποβολιμαίο ασθενή. Θα έχετε ακούσει ακόμα ίσως τις περίφημες συνεντεύξεις σε γνωστό δημοσιογράφο όπου εκεί ακούγεται ζωντανή η φωνή του. Έχει καμία σχέση εκείνος ο Σάββας με τον σημερινό; Αυτά τα σπαζογελάκια, αυτές οι ασυναρτησίες, αυτή η προσπάθεια να συνδέσει το ένα θέμα με το άλλο, η χαοτική αυτή φυσιογνωμία την οποία παρουσιάζει έχετε δει ποτέ τέτοια συνέντευξη ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται, αυτό που λέμε «είναι στα καλά του›;

Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί και επικοινωνεί πλήρως ή βρίσκεται ακόμα κάτω από την καταστολή την οποία του υπέβαλλαν; Δεν ξέρω και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι εκείνες οι συνεντεύξεις είχαν κοπεί, είχαν δοθεί κατά ένα τρόπο για να παρουσιαστούν άλλα πρόσωπα και δεν τα πιστεύω αυτά. Εγώ λέω ότι είναι μία συνέντευξη η οποία κύλησε αβίαστα. Ο ίδιος λέει ότι δεν προλάβαινε ο δημοσιογράφος όλο το χρόνο και έκοψε κομμάτια. Αλλά ο Σάββας Ξηρός που στέκεται σήμερα μπροστά σας, που προσπαθεί με το κομμένο χέρι να γράψει αυτές τις μικρές δηλώσεις που σας δίνει, αυτός που υψώνει την φωνή του για να δικαιολογήσει τις πράξεις του απέναντι στον λαό, στον κυρίαρχο ελληνικό λαό έχει καμία σχέση με τον Σάββα και τις συνεντεύξεις αυτές;

Ω του θαύματος αυτό λένε και οι δύο ψυχίατροι, ότι μέσα από την διαδικασία της ναρκανάλυσης η επήρεια των φαρμάκων και πιθανώς οι βλάβες τις οποίες του έχουν προκαλέσει είναι κάτι το οποίο στο μέλλον θα αποδείξει το μέγεθος της βλάβης κι αν πράγματι έχουμε βλάβες. Έχουμε λοιπόν έναν άνθρωπο ο οποίος καταθέτει στις 20/7. Στην πραγματικότητα μια συρραφή κάποιων γεγονότων τα οποία προκύπτουν από τα απλά πληροφοριακά δελτία της αστυνομίας και κάποιων προσώπων τα οποία δεν υπήρχαν και μέσα από κει ταιριάζανε στα μέτρα αυτά τα οποία είχε η ασφάλεια στο μυαλό της προκειμένου να εξαρθρώσει την 17Ν.

¶νθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση, άνθρωποι που δεν έφταιγαν, άνθρωποι που ήταν οικογενειάρχες, άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές καταδίκαζαν την δράση της 17Ν βρέθηκαν ξαφνικά μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα των εντυπώσεων του Σάββα Ξηρού, σε έναν ασθενή δηλαδή υποβολιμαίο, έναν πολυτραυματία που να προσπαθεί να κάνει τη χάρη του κ. Σύρου, την χάρη του κ. Εισαγγελέα, να συνδέσει μέσα στο μυαλό του τα ασύνδετα, άλλοτε υπαγορευμένα, άλλοτε με ασάφειες, με ασυναρτησίες.

Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο άνθρωπος αυτός βασανίστηκε κατά τον χειρότερο τρόπο; Ποιο ήταν το νόημα της καταθέσεώς του στις 20/7; Ένας έμπειρος Δικαστής διαβάζοντας βλέπει μια νομική αρτιότητα ενός ανθρώπου που αφήνει την ψυχή του ελεύθερη να εξομολογηθεί, ενός ανθρώπου ο οποίος πιστεύει ότι αυτή την στιγμή ανακουφίζεται με το να λέει αυτά τα πράγματα; Πώς γίνεται αυτός ο οποίος νιώθει μία τέτοια ψυχική ευχαρίστηση να βγάλει από πάνω του το βάρος μετά από λίγο καιρό όταν σταματάει η επήρεια των ναρκωτικών, όταν σταματάει αυτή συνθέτοντας ακόμα τα κομμάτια του να προσπαθεί να βρει μία άκρη και αμέσως όσο αισθάνεται, όσο μπορεί να σπεύδει και να αναιρεί.

Ένας Σάββας που κάθε μέρα γίνεται καλύτερος, κάθε μέρα μπορεί και στέκει στα πόδια του καλύτερα, που το μυαλό του μαζεύεται πάνω στις ίνες που του άφησαν αυτοί που του επιτέθηκαν βίαια, οριοθετεί σήμερα την ευθύνη του και σας λέει ότι τότε δεν ήμουν καλά, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγα, δεν ήλεγχα τον εαυτό μου, έβλεπα παραισθήσεις και κάτω από αυτές τις παραισθήσεις προσπαθούσα να συντάξω ότι μου έλεγαν, ότι ήθελαν, ότι προσπαθούσαν να μου υποβάλλουν.

Έφτασε στο σημείο αυτός ο οποίος – δεν το έχω ξανακούσει – είναι ο εκπρόσωπος της αρχής των δυνάμεων καταστολής της αντιτρομοκρατικής ομάδος, ο αρχηγός της διευθύνσεως, ο Εισαγγελέας ο οποίος θα ασκούσε την δίωξη εναντίον του με τα αποτελέσματα αυτά να αργεί 40 μέρες αυτή η κατάσταση, να θέλει να πάει μαζί του διακοπές. Έχουμε την οικογένειά του να προσπαθεί όλο αυτό τον καιρό στον απλό ασθενή να μην μπορεί να τον δει. Γιατί, τι θα καταλάβαινε, τι θα έβλεπε, τι θα της έλεγε; Την αγωνία, την πάλη του να αποφύγει τα ψυχοφάρμακα σπάζοντας τους ορούς, προσπαθώντας να μην πέσει από το κρεβάτι; Τι δεν άφησαν την οικογένεια εκείνες τις ημέρες να δει;

Ακόμα η γυναίκα του, ο σύντροφος της ζωής του, καταξιωμένη και αυτή στον αγώνα που δίνει μιλάει με κλάματα και λέει «δεν είναι ο άντρας μου αυτός, γελάει σαν χαζός, δεν καταλαβαίνω τι μου λέει›. Γιατί; Πώς παίρναμε τότε εκείνη την εποχή μία απολογία και φτάνει μία σύντροφος που έχει ζήσει μαζί του να λέει ότι δεν είναι αυτός ο Σάββας; Δεν είναι περίεργο και αυτό; Δεν είναι κάτι το οποίο έπρεπε πραγματικά να σκύψετε επάνω με την αγάπη σας πάνω στην αλήθεια, με τον σεβασμό σας πάνω στον κατηγορούμενο και να δείτε ψηλαφώντας αυτά έστω τις ατέλειες που έχουμε εμείς σε μία υπερασπιστική γραμμή να δούμε αν αυτά έγιναν στην πραγματικότητα ή όχι. Έρχονται δύο γιατροί οι οποίοι καταθέτουν αυτά τα πράγματα.

Μετά την υποβολή της μηνύσεως του κ. Σάββα Ξηρού στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και αφού δεν καλείται κανένας μάρτυρας, αφού δεν γνωρίζουμε αν χρεώθηκε ή πότε χρεώθηκε κλπ ακολουθεί η από 16/9/2003 αναφορά προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών της κας Νιόνιας Βαλιανάτου. Μία αναφορά στην οποία επισημαίνει τα ουσιαστικά θέματα της ναρκαναλύσεως, πώς οδηγήθηκε από τις δύο ψυχιατρικές εκθέσεις και πορίσματα τα οποία έκανε και του αναφέρει κατά λέξη και την πηγή των πληροφοριών δύο νέων γεγονότων, δηλαδή ποιος Ψυχίατρος ήταν εκείνος καθηγητής Πανεπιστημίου από άλλη Μονάδα από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, από το ΑΙΓΙΝΙΤΕΙΟ ο οποίος σπεύδει να συνεπικουρεί τις ανακρίσεις. Ποιος τον έβαλε, πώς πήγε, τι καθοδηγούσε; Και να παρουσιάζεται σαν παπάς όπως ομολογεί ο ίδιος ο Σάββας Ξηρός.

Τι του αποσπά; Τα είδατε αργότερα γραμμένα πρόχειρα κλπ. Είχαν όμως παρατηρηθεί αξιότιμοι κ.κ. Δικαστές χορήγηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων γεγονός που είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό αφού είναι γνωστό ότι οι συγκεκριμένες ουσίες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα κατά την διαδικασία ναρκανάλυσης ή φαρμακευτικού ορού αλήθειας.

Η κυρία η οποία ανέφερε αυτά στην κα Βαλιανάτου και αφορούσαν τον σύζυγό της ήταν η κα Χριστοδούλου και η οποία ήξερε τον Σάββα Ξηρό κατά την διάρκεια της νοσηλείας του. Ήταν τότε στην περίοδο που πήγαινε για ακτινογραφίες και ήταν και εκείνη η οποία μίλησε για παρόμοια κατάσταση του συζύγου της. Εκείνη η οποία είχε δει τον συγκεκριμένο καθηγητή κ. Παπαδάτο να επισκέπτεται μαζί με άλλους τον κ. Ξηρό, να συνομιλεί μαζί του χωρίς να έχουμε πλέον επίσημη πρόσκληση από κανέναν δικαστικό λειτουργό κάποιου νευροψυχιάτρου.

Αυτά ήταν τα νέα στοιχεία τα οποία θέλαμε να προσκομίσουμε στο Δικαστήριό σας με την έννοια της εξετάσεως των δυο αυτών γιατρών. Στοιχεία τα οποία και εσείς διαπιστώσατε με την έρευνα της αποφάσεώς σας και στοιχεία τα οποία, εάν τους είχατε ακούσει θα μπορούσατε να είναι διαφορετικό το σκεπτικό της αποφάσεώς σας, γιατί άδηλο είναι , εάν τα στοιχεία αυτά τα γνώριζε ο Δικαστής, ποια θα ήταν η απόφασή του;

Δεν μπορείτε να ξέρετε ποια θα ήταν η απόφασή σας, εάν και τα στοιχεία αυτά τα είχατε ακούσει από τους δυο γιατρούς, γιατί άλλο να διαβάζετε δυο εκθέσεις τους και άλλο να υφίστανται αυτοί το βάσανο των εξειδικευμένων ερωτήσεών σας και αν ακόμα θέλατε, εμείς δεν το τολμάμε να διατάσσετε και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με άλλους.

Αφού ήδη είχατε τα ερεθίσματα από την ασυνέπεια δυο άλλων, οι οποίοι ενήργησαν ψυχιατρική εξέταση του Σάββα Ξηρού. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτή ήταν η βία η οποία πραγματικά μας προβλημάτισε. Καθίσανε ένα τέταρτο, συζητήσανε θέματα που δεν πήρανε καμία απάντηση. Δηλαδή δεν υπάρχει ψυχιατρική εξέταση η οποία πρέπει να μην διαρκεί κάτω από δυο ώρες, έτσι λένε όλα τα εγχειρίδια. Δεν υπάρχει ψυχιατρική εξέταση που να γίνεται με δεμένα τα μάτια του ασθενούς και οι δυο σπέκουλα σε μια εξουσία την οποία την φοβηθήκαμε πάντοτε σαν δύναμη καταστολής, έρχονται και διαβεβαιώνουν, τους απέξω από την πόρτα αναμένοντας δίκην δημίου, να μπούνε μέσα και ν’ αρχίσει η δήθεν νόμιμη εξέταση της απολογίας του Σάββα Ξηρού.

Και ήταν ένα θέμα που μας προβλημάτισε, ένα θέμα που μας ξένισε και πιστεύαμε ότι αυτό ειδικά το σημείο, θα μπορούσε να διαλευκανθεί από το Δικαστήριό σας, εάν τα νέα αυτά στοιχεία τα οποία προσκομίζαμε, είχαμε την δυνατότητα να τα παραθέσουμε στη δικαστική σας κρίση.

Η απόφαση ήταν διαφορετική. Ο Σάββας Ξηρός, χωρίς καμιά διάθεση περιφρόνησης προς το Δικαστήριο, χωρίς καμιά διάθεση να παραιτηθεί από τις ιδέες του και τις θέσεις του, δεν συνέχισε την απολογία του η οποία για μένα είχε αρχίσει, για έναν και μοναδικό λόγο. Ότι δεν είχε να αποδείξει τίποτα παραπάνω, εάν εσάς που σας παρακαλέσαμε, δεν του δίδατε τα όπλα, για να αποδείξει αυτά τα οποία γι’ αυτόν ήταν αυταπόδεικτα.

Μιλούσε για παραισθήσεις, μιλούσε για ένα χαμένο εαυτό που δεν μπορούσε να βρει, μιλούσε για καταστάσεις τις οποίες βίωσε μόνος του, στον αποτρόπαιο κόσμο των ναρκωτικών ουσιών, στον οποίον τον υπέβαλαν οι άλλοι, σαν πηγή πληροφορίας.

Βέβαια θα υπάρχει πάντοτε η αμφιβολία. Μπορούν άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν τόσο πολύ μεταξύ των άλλων καθηκόντων τους για την ασφάλεια της έννομης τάξης, της τάξης γενικά, άνθρωποι που καταξιώθηκαν και πήραν βαθμούς και μάλιστα με εποπτεύοντα εισαγγελέα, να φθάσουν σ’ αυτό το σημείο; Σε όσους αμφιβάλουν, ότι οποιοσδήποτε κρίνεται από τις πράξεις του μέχρι την τελευταία στιγμή που ασκείται το συγκεκριμένο κρατικό λειτούργημα, που είναι εξοπλισμένο με μια δικαιοδοτική εξουσία που του δίνει ο νόμος που ψηφίζεται ενώπιον του ελληνικού λαού, εγώ απλά θα καταθέσω ταπεινά στο Δικαστήριό σας, αλλά με μια διάθεση κριτικής, όχι να σας αναλύσω τίποτα, την υπ’ αριθμ. 126 από 11.3.2003, πρόταση προς το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου Τμήμα Ποινικό σε Συμβούλιο, του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανασίου Καφίρη, που αφορά την υπόθεση του Γρηγορίου Σταχτόπουλου, που αποβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου 1998, η αίτηση κατετέθη από την σύζυγο του αποβιώσαντος το 1998 Γρηγορίου Σταχτοπούλου, όπου εκεί πέρα ο κ. Εισαγγελέας προτείνει, να γίνει δεκτή η αίτηση, περί επαναλήψεως της διαδικασίας που περατώθηκε αμετάκλητα με την απόφαση 29/1949 απόφαση του Δικαστηρίου Συνέδρων της Θεσσαλονίκης, να παύσει περαιτέρω η δίωξη και κυρίως γίνεται αναφορά με τον τρόπο τον οποίον η αστυνομία έδρασε τότε, κάτω από καταστάσεις να προσπαθήσει να εμφανίσει σαν δολοφόνους του Πολκ οπωσδήποτε από τον χώρο των κομμουνιστών.

Και δεύτερον να εμφανίσει δολοφόνο και συνεργό του Γρηγορίου Σταχτόπουλου, ποιον, έναν άνθρωπο ο οποίος είχε σκοτωθεί σε βομβαρδισμό στη Πράγα ένα μήνα πριν από την δολοφονία του Πολκ. Είναι ένα μνημείο πιστεύω η πρόταση αυτή του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ένας άνθρωπος ο οποίος διακόνησε με μεγάλο ψυχικό θάρρος και έργο την δικαιοσύνη και καταλήγει σ’ αυτά τα συμπεράσματα τα οποία πραγματικά θα πρέπει ιστορικά να μας κάνουν προσεκτικούς, όταν και όποτε κρίνουμε πράξεις της αστυνομίας, κάτω ακριβώς από μεθοδεύσεις που είδαμε και προηγουμένως πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Μια λέξη σας διαβάζω μόνο, εξ’ αρχής εσφαλμένα ή σκόπιμα υιοθέτησε η ανακριτική έρευνα, αναζητώντας τους υπαιτίους της δολοφονίας αποκλειστικά προς την κατεύθυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρά την εξ αρχής διχογνωμία πολλών, περί του εάν η δολοφονία κλπ?και λέει και άλλα πολλά, πώς ακριβώς στήθηκε αυτό το αποτρόπαιο σενάριο, να καταδικαστεί σε ισόβια ο Σταχτόπουλος, για ένα φόνο τον οποίο ουδέποτε έκανε. Δικαιώθηκε κάπου δέκα, δώδεκα χρόνια τώρα, μετά τον θάνατό του, αφού ερευνήθηκαν τα στοιχεία, οι συνθήκες και οι καταστάσεις αυτές.

Αυτό ζητάτε από μας; Να περιμένουμε μετά από καιρό την δικαίωση; Ή σαν δημοκρατία και έκφρασή της εσείς πρωταρχική να σπεύσετε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα ενός κατηγορουμένου, που ζήτησε το απλό. Δυο με τρεις ώρες, να ακουστούν αυτοί οι γιατροί; Λάβαμε την απάντησή σας και γι’ αυτό δεν συνέχισε την απολογία του, γιατί πήρε ένα μήνυμα, το οποίο για μένα ήταν πραγματικά σοκ.

Αυτός σαν άνθρωπος ο οποίος πρώτη φορά βρίσκεται απέναντί σας, ότι δεν θέλουν οι δικαστές την αλήθεια. Εγώ με πολλές απορίες. Γιατί να μην την θέλουν; Ήταν δυο τάσεις τις οποίες προσπαθήσαμε, ψάχνοντας το θέμα, οριοθετώντας κάποια πράγματα, τα οποία με την βοήθεια των δυο γιατρών και φθάσαμε και πλέον σε μια λύση του να ξέρουμε τι συνέβη στον Σάββα Ξηρό, εκείνο το φοβερό 40ήμερο.

Οι δυο γιατροί, έχουν ήδη ερευνήσει το θέμα της ναρκανάλυσης σε όλη του την έκταση. Έχουν πλέον καταδείξει ποια ήταν τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούντο πάνω στον Σάββα Ξηρό και ακριβώς με ποιο τρόπο. Έχουμε έτοιμες τις εκθέσεις αυτές. Έχουμε έτοιμη την πραγματογνωμοσύνη τους. Έχουμε έτοιμο το πόρισμά τους και πια καταδεικνύουμε ένα έγκλημα όχι μέσα σε εισαγωγικά, ή μέσα σε μια προβολή υπερβολικού υπερασπιστικού χειρισμού, αλλά σαν μια ζωντανή πραγματικότητα, που πρέπει πάντα να απασχολεί όχι μόνο τον δικαστή, αλλά και εκείνους που θα πάρουν τα ηνία της διαλεύκανσης της υποθέσεως.

Εμάς δεν μας δώσατε αυτή την ευκαιρία, εμείς επαναλαμβάνουμε τα αιτήματά μας σαν υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, και θέλουμε πάντοτε να ξέρετε ότι και στις δευτερολογίες των κυρίων Εισαγγελέων, υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, έτοιμα, να τα λάβουν γνώση και να εισηγηθούνε με γνώμονα την συνείδησή τους, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Οι δυο γιατροί, ομιλούν πλέον ότι ο Σάββας Ξηρός υπέστη κατά την νοσηλεία του στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, λειτουργική λοβοτομή. Δηλαδή μέσα από την καρωτίδα εξέχυσαν φάρμακα, εξέχυσαν συγκεκριμένες χημικές ουσίες, οι οποίες σήμερα οδηγούν πολλές φορές και στην πλήρη εξαφάνιση της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Η λειτουργική λοβοτομή, είναι ένας από τους τρεις τρόπους που επιχειρούν όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όταν θέλουν να υποβάλουν κάποιον ασθενή, αν θέλετε κάποιο κρατούμενο, σε ομολογία ή μαρτυρική κατάθεση.

Σαφέστατα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αναφέρονται στην ελευθερία του ατόμου, και από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό, αυτά απαγορεύονται, θεωρούνται εγκλήματα, αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα, με βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Η λειτουργική λοβοτομή με την οποία πλέον έχουμε καταλήξει ότι βάλανε από την καρωτίδα του Σάββα Ξηρού φάρμακα τα οποία είχαν σαν σκοπό να εξαφανίσουν την βούλησή του, είναι πλέον για τους γιατρούς μια κατάσταση η οποία αποτελεί επιστημονικό συμπέρασμα, και σαν εύρημα μόνο, εκείνο το οποίο ζητούν, είναι να πιστοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, η εξέταση και η υποβολή του Σάββα Ξηρού σε μαγνητική τομογραφία, έτσι ώστε να καταδειχθεί το οίδημα το οποίο θα υπάρχει στην μεσαία καρωτίδα και οδεύει προς τον εγκέφαλο.

Φαίνεται το τραύμα και δι’ απλής αν θέλετε αναψηλαφήσεως, φαίνεται το οίδημα και όλες οι άλλες ανοησίες οι οποίες μπορούν να λεχθούν ότι αυτό ήταν ένας ορός ο οποίος πήγε στην ?, δηλαδή πήγε για να βοηθήσει αν θέλετε την ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολυτραυματία Σάββα Ξηρού είναι μακριά από την πραγματικότητα και μακριά από την αλήθεια. Υπέστη λειτουργική λοβοτομή, είναι μια μέθοδος η οποία πολύ καιρό έχει απασχολήσει την επιστήμη, πολύ μελάνη έχει χυθεί πάνω στο είδος αυτό, χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από πειράματα της CIA, έχουν καταδικαστεί άνθρωποι και έχουν δώσει αποζημιώσεις. Γιατροί έχουν καταδικαστεί οι οποίοι ενήργησαν με την μεθοδολογία αυτή και πλέον το φάρμακο το οποίο του εδόθη, εμπεριέχεται μέσα στα συνταγολόγια τα οποία του έχουν δοθεί, μπορεί και ανιχνεύεται σαν δοσολογία. Φαίνεται μέσα από τα συνταγολόγια αυτά και κατά συνέπεια, δεν μπορούμε πια να αμφισβητήσουμε την λειτουργική λοβοτομή, σαν ένα έγκλημα το οποίο διεπράχθη κατά του Σάββα Ξηρού.

Στο πόρισμά τους αναφέρονται ότι από τους τρεις τρόπους, τον χειρουργικό, την κλινική ύπνωση και την χορήγηση φαρμάκων, η λειτουργική λοβοτομή, εντάσσεται στην τρίτη αυτή περίπτωση, δηλαδή στην χορήγηση φαρμάκων και κυρίως έχει σαν σκοπό, όλο το βουλητικό στοιχείο του ασθενούς, να ξεπεραστεί, να μιλάμε ότι έχουμε με ένα άβουλο πλάσμα, το οποίο μοιάζει με ένα νήπιο το οποίο υποτάσσεται πλήρως, όχι μόνο σ’ ότι του υπαγορεύει, αλλά και για ποιο σκοπό γίνονται αυτά. Ένα πειθήνιο όργανο, δηλαδή μετατρέπουμε έναν άνθρωπο ελεύθερο από τη φύση, έναν άνθρωπο ο οποίος μάλιστα ήταν και τραυματισμένος, να τον φέρουμε σε αυτό το επίπεδο του νηπίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους σκοπούς μας, που καθ’ ημάς είναι και άνομοι και παράνομοι και ποινικά αξιόλογοι.

Βέβαια το ότι κάτι γινότανε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, δεν ήταν κάτι το οποίο περιμέναμε να το πούνε οι γιατροί. Οι γιατροί μας δώσανε σε μας, την πλήρη όπως λέτε και εσείς απόδειξη, ότι η ναρκανάλυση και η εξειδίκευσή της στη λειτουργική λοβοτομή, ήταν πια η ουσία του θέματος. Αν εξετάσετε όλα τα άλλα θέματα, έτσι όπως μπροστά σας δημιουργήθηκε, μπροστά σας ανεφύησαν, θα δείτε ότι μεγαλύτερη αλήθεια από το έγκλημα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, δεν έχει περάσει και δεν έχει κατατεθεί στο Δικαστήριο αυτό.

Το βράδυ του Σαββάτου στις 29 Ιουνίου 2000, οι Κυριακάτικες εφημερίδες που είχαν κρεμαστεί στα κιόσκια της Ομόνοιας, φιλοξενούσαν δημοσιεύματα για επικείμενη σύλληψη μελών της 17Ν. Και γράφανε «σε κλοιό η ηγετική ομάδα της 17Ν›. Και το έγραφε τότε το ΒΗΜΑ της Κυριακής και ο γνωστός σε όλους μας δημοσιογράφος κ. Παπαχελάς, που χωρίς ντροπή έγραψε εκείνο το βιβλίο, θεωρώντας αυτά τα οποία θα εφέροντο μετά από μήνες για δικαστική χρήση έτσι ώστε ο δικαστής, ανεπηρέαστος να αποφασίσει περί της υπάρξεως, ή της αντικειμενικής ανυπαρξίας πραγματικών στοιχείων, τα οποία στοιχειοθετούσαν και απάρτιζαν την κατηγορία, έσπευσε ο κύριος αυτός να τα θεωρήσει δεδομένα, πραγματικά, ιστορικά δεδομένα, έτσι ώστε να προσπαθήσει ίσως με τον οποιονδήποτε τρόπο του επέβαλαν κάποιοι να ποδηγετήσει τον δικαστή στην έρευνά του προς την αλήθεια, αφού εφέρετο ο οποίος ήξερε, σαν άνθρωπος ο οποίος γνώριζε, σαν άνθρωπος που είχε άριστες πληροφορίες και μάλιστα από τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας.

Γνώριζαν λοιπόν τότε τρία, τέσσερα άτομα, που αποτελούσαν λέει τον ιδρυτικό πυρήνα της οργάνωσης. Κατά συνέπεια, η έκρηξη δεν είχε τίποτα να προσθέσει, στην ήδη σκηνοθετημένη εξάρθρωση της 17Ν, αφού οι ίδιοι μηχανισμοί, έσπευδαν να προαναγγείλουν την εξάρθρωσή της. Η έκρηξη που συνέβη, το τυχαίο αυτό γεγονός, αποκάλυψε και κάποιες αλήθειες της σκευωρίας που στηνότανε.

Γιατί είπαμε ότι η έπαρση της εξουσίας είναι τέτοια, η οίηση της εξουσίας είναι τέτοια, το επίπεδο όταν είναι ανέλεγκτη είναι τόσο πολύ ευρύ, που φροντίζουν να αφήνουν και ίχνη των ανομιών τους, στην πραγματικά εγκληματική δράση τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι ξέρουμε πότε επίσημα άρχισε η ανάκριση του κ. Σάββα Ξηρού. Όλοι ξέρουμε ότι αφού οι γιατροί έδωσαν, - επιτρέψατέ μου την έκφραση επί το αμερικανικότερον – το okay εισέβαλαν 11, 12 το βράδυ και ενώ κάποιος γιατρός που πέρασε από μπροστά σας έλεγε, δεν πρέπει να κουράζεται ο Σάββας και εγώ ο ίδιος του έλεγα ότι δεν πρέπει να κουράζεται, δεν πρέπει να συνομιλεί, δεν ήταν δυνατόν να μην του δώσουμε άδεια του γιατρού αυτού τις επόμενες ημέρες και να ξαναγυρίσει όταν είχαν τελειώσει όλα.

Αλλά κατέγραψε ο άνθρωπος, όσο καιρό ήταν εκεί, με όλες ίσως τις πιέσεις που δεχόταν, αφού αποτελούσε και αυτός τμήμα της επιστημονικής ομάδας την οποίαν είχε αναλάβει την ναρκανάλυση του Σάββα Ξηρού και βλέπαμε τότε, ότι με τις θέσεις αυτές τις οποίες έλεγε και έπαιρνε και ο ίδιος υιοθετούσε κάποια πραγματικά περιστατικά, πραγματικά υπό την έννοια ότι συνέβησαν μπροστά του και πραγματικά περιστατικά τα οποία συνάμα αποτελούσαν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος των βασανιστηρίων.

Το Σάββατο 6/7/2002 η Αντιτρομοκρατική μπαίνει στην Δαμάρεως, που είναι πραγματικά σημάδι, μετά απ’ όσα εξακολούθησαν, ότι ο Σάββας Ξηρός έχει δώσει την διεύθυνση της μιας ακόμα τουλάχιστον γιάφκας, η οποία έχει διαρρεύσει από πριν στο ΒΗΜΑ στις 5/7/2002. Την Κυριακή 7/7/2002 τα ρεπορτάζ είναι αναλυτικότατα και η κα Μάνδρου, είναι η κυρία αυτή που πριν απ’ όλους μαθαίνει την είδηση και γράφει στο ΒΗΜΑ, ότι οι συλλήψεις είναι θέμα χρόνου και ότι ξέρουν σίγουρα άλλους τρεις.

Και ο κ. Πρετεντέρης στην ίδια εφημερίδα, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές γράφει ότι οι συλλήψεις θα είναι ατόμου τύπου Ξηρού. Και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται στην ολονύχτια ανάκριση του Σάββα, από τους Σύρο και Διώτη και γράφει ότι ο Σάββας έδωσε ονόματα, μεταξύ των οποίων και την ιστορική ηγεσία της 17Ν, τρία άτομα και άλλα πέντε άτομα.

Είναι πραγματικά θλιβερό, δεν τηρήσαμε ούτε τα προσχήματα, στην προσπάθειά μας να ακουμπήσουμε τα κράσπεδα της εξουσίας, μεταλλασσόμενοι και ανελισσόμενοι, ότι λέγανε, ότι έλεγε ο Σάββας Ξηρός, γρήγορα, γρήγορα, να το φθάσουμε στα μεγάλα αφεντικά μας, τα οποία θα έστηναν ένα προεκλογικό παιχνίδι αργότερα και θα είμαστε οι αρεστοί και οι εκλεκτοί τους. Πληροφορίες επί πληροφοριών, όταν ένας άνθρωπος ο οποίος πέθαινε και υφίστατο την ναρκανάλυση μαθαίνανε κάτι, γρήγορα, γρήγορα, να έρθουν και να πούνε ότι πραγματικά το βρήκαμε.

Και ως εκ θαύματος αφού το είχαν βρει, έρχεται και επιβεβαιώνεται στις 20/7 στην προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού. ¶ρα αφού τα λέει ο Σάββας Ξηρός στις 20/7 ή αρχίζει η ανάκρισή του στις 11/7 πώς είναι δυνατόν οι εφημερίδες να βγαίνουν με πρωτοσέλιδα στις 4, στις 5, στις 6, να συνομιλούν με ανθρώπους οι οποίοι ασκούν συγκεκριμένοι δικαιοδοτική εξουσία και ακόμα χειρότερα, έχουν δικαστική εξουσία, ακόμα χειρότερα, δικαστική εξουσία. Να δίνουν συνεντεύξεις μέσα σε σπαζογελάκια και γελώντας π.χ. να λένε ότι μιλάει, μιλάει συνέχεια. Και αυτή τη στιγμή να λέμε ότι ο Σάββας Ξηρός από την πρώτη στιγμή που κομματιασμένος οδηγείτο στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, αντί να προσπαθήσουμε να του σώσουμε, αντί να προσπαθήσουμε να δούμε τι είναι ο άνθρωπος αυτός, μέσα από νόμιμες διαδικασίες, κάναμε την ίδια ώρα, με τις οποιεσδήποτε πιέσεις θέλαμε, με τον οποιονδήποτε ψυχικό καταναγκασμό, χρησιμοποιώντας φάρμακα, απηγορευμένες ναρκωτικές ουσίες, να τον υποβάλουμε σε ανάκριση. Έχετε καμία αμφιβολία και γι’ αυτό; Πώς αυτά τα οποία βγαίνανε στις εφημερίδες, για τις γιάφκες, ότι μπαίναμε στην γιάφκα, βγαίναμε από την γιάφκα, ανακαλύπταμε την γιάφκα, αυτή που ο κ. Εισαγγελέας λέει ότι την είπε ο Ξηρός, στην συνέντευξή του που δίνει στην κα Μάνδρου.

Αυτή η συνέντευξη είναι που λέει ο κ. Διώτης, ότι μας την είπε την γιάφκα ο Σάββας Ξηρός. Και αφού μας την είπε ο Σάββας Ξηρός από τότε που επίσημα άρχισε η ανάκριση και περιμένει λένε και κάποια άλλα ωραία δημοσιεύματα, περιμένει λέει, την άδεια των γιατρών, - υπερβολικά σικ έκφραση – για να συνεχίσει την εξέταση του κατηγορουμένου.

Δηλαδή κάποιος του είπε ότι, δεν πρέπει να τον εξετάζεις ενώ βρίσκεται σ’ αυτή τη κατάσταση; Πήγε να πεθάνει γιατί δεν άντεχε μ’ αυτά που του κάνανε; Τι ήταν τελικώς εκείνο που ανάγκασε τον Εισαγγελέα κ. Διώτη να σταματήσει την εξέταση; Την ανάκριση την απαγορευμένη. Τη συλλογή πληροφοριών κατά τρόπο ο οποίος είναι ποινικά αξιόλογος. Και να περιμένει εσπευσμένα τους δυο ψυχιάτρους στις 9 και 10 το βράδυ να μιλήσουν κανένα δεκάλεπτο και να του δώσουν το okay να συνεχίσει την ανάκρισή του;

Έχετε χρεία άλλων μαρτύρων περί του εγκλήματος αυτού; Τα ίδια τα στοιχεία της παράνομης δράσης τους δεν είναι μπροστά στα μάτια σας; Έχετε άλλη ανάγκη να πιστοποιήσετε ότι κάτι παράνομο έγινε; Και αν αφήσετε την ναρκανάλυση και αν αφήσετε την λειτουργική λοβοτομή, το γεγονός ότι ένας πολυτραυματίας με κομμένο χέρι, κομματιασμένος κυριολεκτικά, χωρίς κανένα μέρος του σώματός του να είναι υγιές, ένας άνθρωπος που βρίσκεται μέρος σε καταστολή, που χρειάζονται όπως λένε και οι ίδιοι, η κα Μάνδρου 24 ώρες για να μπορεί να αποβάλει όλα τα ψυχοφάρμακα και τις δυνάμεις του αυτές, 24 ώρες άλλοι περιμένουν να ενεργήσουν, άλλοι περιμένουν να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να ανοίξει τα μάτια του. Ότι ο άνθρωπος αυτός ανακρίνεται. Έχετε καμία αίσθηση κάτι το διαφορετικό; Γιατί τουλάχιστον μέσα από τα δικά τους τα λεγόμενα, μέσα από τα δικά τους τα χαρτιά, αν θέλετε τις ντροπές τους δεν μπορεί να σας μείνει καμία αμφισβήτηση, ότι από την πρώτη στιγμή που έπεσε στα χέρια τους αντιμετωπίστηκε σαν πηγή πληροφοριών.

Ο ίδιος συνομιλεί με τον Σάββα Ξηρό, γίνεται αντιληπτός από την κα Χριστοδούλου και κατατίθεται αυτό το πράγμα ότι καθηγητής Πανεπιστημίου από το ΑΙΓΙΝΙΤΕΙΟ έχει επισκεφθεί τον Σάββα Ξηρό όταν αυτός βρισκόταν στις πρώτες στιγμές της καταστολής, έχει συνομιλία μαζί του και αυτό το πράγμα παραμένει ακόμα υπό έρευνα. Δεν ξέρουμε εάν η Εισαγγελική Αρχή κατέθεσε ή δεν κατέθεσε κάποιες σκέψεις με την έννοια να το αναθέσει σε κάποιον άλλον Εισαγγελικό Λειτουργό, να καλέσει την κυρία αυτή η οποία σας είπα ότι μπορεί ήδη να έχει επισκεφθεί αρμοδίους, να έχει πάρει κάποιες εντολές, να της έχουν τεθεί κάποιοι προβληματισμοί γενικότεροι και δεν σπεύδει αυθημερόν η Εισαγγελική Αρχή για να περισυλλέξει αυτό το αγαθό της απόδειξης και να μπορούμε κι εμείς να το προσφέρουμε ενώπιόν σας με περαιτέρω έρευνα.

Έχουμε δηλαδή μία γυναίκα γιατρό που καταγγέλλει αυτά τα πράγματα, έχουμε μία άλλη γιατρό Νευρολόγο-Νευροψυχίατρο η οποία καταθέτει μηνυτήρια αναφορά και γι αυτά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών και μετά σιωπή του τάφου. Δίκιο έχει και αυτός ο κατηγορούμενος που λέγεται Σάββας Ξηρός να αρχίζει αν όχι από την πρώτη στιγμή όταν μάλιστα έχει υποστεί τέτοια ψυχική ταλαιπωρία και δοκιμασία να αμφιβάλλει, να φωνάζει, να προσπαθεί να αποδείξει μερικά πράγματα που γι αυτόν είναι αυταπόδεικτα και δυστυχώς είναι και για την υπεράσπισή του.

Τίποτα δεν ήταν ανθρώπινο που έδειξε το κράτος απέναντι στον Σάββα Ξηρό. Κι αν θέλετε συμψηφισμούς, ελάτε να τους κάνουμε για να δούμε από πού ασκεί την τρομοκρατία και από πού κινδυνεύουμε περισσότερο. Όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσετε τα λεγόμενά τους, δεν μπορεί να αμφισβητήσετε τις πληροφορίες τους. Ήταν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ήταν η έπαρση που τους οδηγούσε, ότι «τώρα τους πιάσαμε, τώρα αρχίζεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα, αφού ησυχάσαμε από τη 17Ν, τον μεγάλο αυτό τύραννό μας, τον μεγάλο εχθρό του λαού, τους στυγνούς δολοφόνους›.

Και οι ίδιοι δολοφονούσαν τότε με τον πιο ύπουλο τρόπο κάθε έννοια νομιμότητας και κάθε αξία που προασπίζεται σήμερα, όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη αλλά και από τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος.

Δεν ξέρω εάν κατά τον σχηματισμό της δικανικής σας πεποίθησης ελέγξετε και πάλι την ουσία της απορριπτικής των ισχυρισμών του Σάββα Ξηρού περί ακεραιότητος των προανακριτικών του απολογιών και μαρτυρικών καταθέσεων, αν ελέγξετε και πάλι το κύρος τους με βάση τα στοιχεία αυτά τα οποία σας είπαμε. Έχω δε την αίσθηση, μπορεί να πέφτω και έξω, ότι είναι από τις παρεμπίπτουσες οι οποίες ανακαλούνται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν θα μπουν στην τελική κρίση και σε ποιο βαθμό θα μπουν, αυτό είναι θέμα τελικής αξιολόγησης και γι αυτό σας είπα θα ληφθεί υπόψη και αυτό το στοιχείο. Αλλιώς, θα κουβεντιάζουμε χωρίς λόγο. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν σε αυτό το σημείο και τελειώνουμε μάλλον, δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο πάνω σ’ αυτά. Όλα θα τα δούμε. Μας θέσατε και καινούργιο στοιχείο, δεν θα το ξαναδούμε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αλίμονο αν δεν τα δώσω σε εσάς. Σε ποιον άλλον θα τα δώσω αν δεν τα δώσω σε εσάς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν είπατε είναι πολιτιστικό στοιχείο αυτό;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είπα πολιτιστικό στοιχείο, είπα για το δικαιϊκό σύστημα, βάρβαρη επίθεση στον πολιτισμό μας. Αλίμονο αν το αναθέταμε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν ξέρω αν είναι αρμοδιότητα του κ. Κουφοντίνα και αισθάνομαι άσχημα που ανέφερα τον κ. Κουφοντίνα τυχαίως για να πω εκείνο το απλό παράδειγμα. Αρχίζω και έχω προβλήματα με την έννοια της καταδόσεως κι εγώ, εμμέσως, του 2928.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν αρνείται την πολιτική ευθύνη των πράξεών του για. Δεν παραδέχτηκε τίποτα.

(διαλογικές συζητήσεις)

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εκείνο που ήθελα να σας αναφέρω είναι ότι υπό την έννοια του ελέγχου της παρεμπίπτουσας αυτής απόφασής σας θα πρέπει και οι κ.κ. Εισαγγελείς να δουν τα στοιχεία αυτά της λειτουργικής λοβοτομής με έναν μόνο γνώμονα. Είναι ποτέ δυνατόν δύο άνθρωποι, διακεκριμένοι επιστήμονες να έρθουν να πουν ψέματα, να υπογράφουν ψέματα, να είναι έτοιμοι να εξεταστούν από ένα Δικαστήριο που είναι η ύπατη έκφραση από πλευράς ουσιαστικής δικαιοσύνης όπως είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και να μην έχουν στήριξη σε αυτά τα οποία λένε;

Ακούστε κ.κ. Δικαστές για το 100%, για να αποδείξουν ότι πράγματι αυτά έχουν γίνει, ζητούν και μια τελευταία επαλήθευση: μαγνητική τομογραφία. Γιατί; Για να αποδείξουν ότι δεν είναι βαλμένος ο ορός στη σφαγίτιδα αλλά στην καρωτίδα, παρόλο που και μόνο με την αφή φαίνεται αυτό το εξόγκωμα το οποίο υπάρχει και τώρα στον Σάββα Ξηρό και γι αυτό και ο Σάββας Ξηρός έχει υποβάλλει νομίζω ή θα υποβάλλει σήμερα ή αύριο αίτηση για να εξεταστεί από μαγνητικό τομογράφο, προκειμένου πλέον να μην έχουμε καμία αμφιβολία.

Στην παρεμπίπτουσα λοιπόν απόφασή σας έτσι, με νέο θάρρος θα προσκομίσουμε και στην Εισαγγελική Έδρα άτυπα ή τυπικά ή θα τα καταθέσουμε, όλα αυτά τα καινούργια στοιχεία, ώστε να τα περιλάβει στη δευτερολογία της ακριβώς γιατί και ότι ετέθη εν κινδύνω η ψυχική υγεία με την αντιμετώπιση αυτή την οποία είχε ο Σάββας Ξηρός, μπορεί να μη φτάσουμε στο 100% των αιτημάτων μας, αλλά πάλι θα μας δοθεί μια ευκαιρία να έχουμε σε διεθνείς Οργανισμούς επανατοποθέτηση του θέματος εφόσον οι κ.κ. Εισαγγελείς πεισθούν και με δεδομένο πια ότι οι άνθρωποι αυτοί έβαλαν με αδυσώπητο πόνο, δημιούργησαν και προκάλεσαν αδυσώπητο πόνο στον άνθρωπο αυτόν ψυχικά και σωματικά, προκειμένου να του αποσπάσουν ομολογίες, τις οποίες στην ουσία είχαν. Του υπέβαλλαν μόνο ονόματα, έτσι για να εδραιώσουν μια δράση μιας Επαναστατικής Οργάνωσης.

(διαλογικές συζητήσεις)

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ μπήκα στις 20 Αυγούστου, υπήρχαν λοιπόν στοιχεία και έρευνα υπερασπιστικών ισχυρισμών που αφορούν αποκλειστικά τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Ξηρό, τα οποία δεν είναι στα χέρια μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού είναι ο κ. Βλάχος;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ¶ρρωστος, στο νοσοκομείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε ποιο νοσοκομείο;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, εκεί ήταν το μεγάλο του λάθος. Προσπάθησα να του το πω αλλά δεν το πρόλαβα.

Παράκληση λοιπόν, με την έννοια ότι θα «καταστρέψω› τον λόγο, πάνω σε κάποιες αναφορές που θα είναι συντομότατες, αύριο το πρωί δώστε μου ώρα να αναφερθώ μετά, να είναι όλοι οι συνάδελφοι, διότι αύριο θα είμαι πάρα πολύ ελάχιστος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή πόση ώρα;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όση ώρα μου δώσετε εσείς, έστω και μισή ώρα. Αλλά να τα πάρω τα στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να διακόψουμε τώρα;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αύριο στις 9 η ώρα εγώ θα υπεισέλθω στα θέματα. Στην ουσία το νομικό έχει τεθεί, αλλά δε μπορώ να υπερασπίζομαι άνθρωπο ο οποίος έχει κάποια στοιχεία άλλος δικηγόρος και να τον υπερασπίζομαι σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατόπιν τούτων, διακόπτουμε για αύριο το πρωί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή