Πράσινο φως από το Ε.Κ. σε ελληνική πρόταση για την καταστολή της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 16:51
A- A A+

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας σήμερα την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή κ. Ρόμπερτ Έβανς, ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση της Ελλάδας, σχετικά με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την ρύθμιση της πρόληψης και καταστολής της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και ιστών.

Η ελληνική πρόταση έρχεται να καλύψει το ευρωπαϊκό νομοθετικό κενό, αφού η εμπορία οργάνων έχει αποκλειστεί από το πεδίο των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., ενώ υφίστανται και σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σε επίπεδο νομοθεσίας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Η πρόταση θεσπίζει κοινούς ορισμούς των αδικημάτων που θα περιληφθούν στο πεδίο της «εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων», το οποίο μέχρι στιγμής δεν καλύπτει τα αναπαραγωγικά όργανα και τα εμβρυϊκά κύτταρα, το αίμα και τα παράγωγα του αίματος. Επιπλέον, θεσπίζει ελάχιστη ποινή φυλάκισης δέκα ετών για αδικήματα που διαπράττονται υπό επιβαρυντικές συνθήκες, όπως αυτά που διαπράττονται κατά νεαρών ατόμων ή στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Λαμβάνοντας τον λόγο στην συζήτηση που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία ¶ννα Καραμάνου, χαρακτήρισε ως σημαντική την ελληνική πρόταση, η οποία στοχεύει στο "να αντιμετωπιστεί το αίσχος των αγοραπωλησιών στα «παζάρια» των ανθρώπινων οργάνων και να παταχθεί η δράση των διεθνώς οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που προβαίνουν σε απαγωγές και δολοφονίες, ιδιαίτερα παιδιών, με σκοπό την πώληση των οργάνων τους”.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή