Κογκρέσο - Οικονομική βοήθεια 18,4 δισ. δολαρίων για το Ιράκ

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 11:38
A- A A+

Οικονομική βοήθεια ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός των δανείων, θα χορηγήσει η Ουάσινγκτον για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου.

Το Κογκρέσο μάλιστα ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του η οποία προέβλεπε ότι το 50% της βοήθειας θα χορηγούταν υπό μορφή δανείου, υποχωρώντας έτσι στις πιέσεις της κυβέρνησης Μπους.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία είχε ψηφίσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες την χορήγηση βοήθειας ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ, αλλά μια τροπολογία που υιοθετήθηκε με την υποστήριξη οκτώ Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών οι οποίοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, προέβλεπε την καταβολή του 50% του ποσού από το Ιράκ, εκτός κι αν άλλες πιστώτριες χώρες της Βαγδάτης όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Γαλλία δεχθούν να ακυρώσουν μέρος των οφειλών του προηγούμενου καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Το Κογκρέσο ενέκρινε επίσης ποσό 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Αφγανιστάν, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το ποσό που είχε προτείνει ο πρόεδρος Μπους.

Οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου αποφάσισαν επίσης να δοθεί βοήθεια 210 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβερία, το Σουδάν και την Ιορδανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή