Στο Ζάγκρεμπ για επίσημη επίσκεψη ο Γ. Σρέντερ

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 13:21
A- A A+

Στο Ζάγκρεμπ αφίχθη σήμερα ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ για ολιγόωρη επίσκεψη, την πρώτη γερμανού καγκελάριου μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991.

Ο κ. Σρέντερ θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της χώρας Στίπε Μέσιτς και τον πρωθυπουργό Ιβιτσα Ράτσαν. Θα μετάσχει επίσης στην έναρξη των εργασιών του γερμανο-κροατικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Ο γερμανός καγκελάριος, σε συνέντευξή του στον κροατικό Τύπο, επιδοκίμασε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες αποφάσισε να προχωρήσει η Κροατία καθώς και την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σρέντερ επισήμανε ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από την Κροατία για τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, τόνισε τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, καθώς και της συνεργασίας της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο οι ενταξιακές διαδικασίες της Κροατίας στην Ε.Ε. δεν βρίσκονται σε καλό σημείο εξαιτίας των κατηγοριών που της προσάπτονται για ελλιπή συνεργασία με το ΔΠΔ. Η Κροατία κατέθεσε την αίτηση ένταξή της το Φεβρουάριο και ελπίζει νΑ ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πριν από το τέλος του 2006, ώστε να συμμετάσχει στην επόμενη διεύρυνση που προβλέπεται για το 2007, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή