Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (30/10/2003) Μέρος 5/5

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 20:04
A- A A+

Διότι εδώ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το δείγμα συμπεριφοράς της Ανακρίτριας του 4ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, ήταν προϊόν στυγνού, ας μη χρησιμοποιήσω τη λέξη «εκβιασμού›, αλλά στυγνού «πειθαναγκασμού›. ¶γομε άρον-άρον λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην κα Μπούρη για να μη μπορούν να της πουν μετά «μα κυρία μου, το πρωί της Παρασκευής έπρεπε να είχες κάνει τη δικογραφία ένα πακέτο και με ένα κοντέινερ να την είχες στείλει στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στον κ. Καρούτσο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ακολουθήθηκε αυτή μέθδος.

Να προχωρήσω περαιτέρω κ.κ. Δικασταί. Σας είπα ότι ο Παύλος Σερίφης το 1975 αποδεδειγμένως βρίσκεται στην δυτική Γερμανία. Το ατύχημα είναι ότι είχε χάσει και το διαβατήριό του και ευτυχώς βρέθηκε στο αρχείο του Προξενείου μας στη Στουτγάρδη η θεώρηση που είχε γίνει στο διαβατήριό του, η οποία του έλεγε ότι θα έμενε εκεί μέχρι το 1976, τον Αύγουστο μήνα. Συνεπώς έχετε ένα ισχυρότατο στοιχείο για τον Παύλο Σερίφη, ότι ήταν αδύνατο να αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της 17Ν τον μήνα Δεκέμβριο του 1975 όπως κατηγορείται.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την εν γένει συμπεριφορά του Παύλου Σερίφη: Έχετε δεδομένη και αποδεδειγμένη την τραγική περίπτωση του αυτοκινητικού ατυχήματος το οποίο τον άφησε ανάπηρο και τον βλέπετε ενώπιον σας με ένα χέρι το οποίο δεν μπορεί να το συγκρατήσει και ακόμη να έχει μία προσβολή από σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία χρονολογείται εδώ και 6-7 χρόνια και η οποία τον έχει καταστήσει τελείως ανίκανο να δράσει όπως δρα ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Ετέθη υπόψη του Δικαστηρίου σας πρακτικό της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ διά της οποίας κρίνεται ανάπηρος με βαθμό αναπηρίας μεγαλύτερο του 70%. Προσήχθησαν και μία σειρά ιατρικών βεβαιώσεων ότι από τότε που προσεβλήθη –ανάπηρος υπήρξε με 70% αναπηρίας λόγω αυτού του ατυχήματος- και εν συνεχεία, μετά την προσβολή του και από την σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί.

Και, προσέξτε, με απόλυτη αξιοπρέπεια έχει αποταθεί προς την Υγειονομική Υπηρεσία των φυλακών, προς τον Διευθυντή των Φυλακών και προς τον αξιότιμον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιώς για να αποφασισθεί επιτέλους η νοσηλεία του σε νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικτρά κατάσταση της υγείας του. Ταλαιπωρείται επί ένα 16μηνο στις φυλακές, υποφέρει από το πρωί ως το βράδυ, δεν δύναται να αυτοεξυπηρετηθεί και αυτό το ανθρώπινο ερείπιο όπως είναι ο Παύλος Σερίφης κατηγορείται για οπλοκατοχή, οπλοχρησία και άλλα τινά παρόμοια, λέτε και είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει σώες τις δυνάμεις του για να μπορεί να επιδίδεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Αλλά πρέπει να πω και το εξής: Από το έτος 1973 ο ίδιος διορίζεται ως τηλεφωνητής στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Παρήλασαν εδώ μάρτυρες υπερασπίσεως, διακεκριμένοι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος και σας περιέγραψαν τη φιλοεργατικότητα και τη συνέπειά του, τόσον του ιδίου όσο και της συζύγου του Σοφίας Σερίφη, η οποία επίσης εργάζεται στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και έχουν δημιουργήσει μία οικογένεια, και πρέπει να σας πω διότι έλαβα σχετική εντολή, ότι η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το τέκνο του Παύλου Σερίφη, τον Αναστάσιο Σερίφη, τον κάλεσε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία για να πει για την τρομοκρατική δραστηριότητα του πατέρα του.

Βεβαίως, δεν αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας η κατάθεση που του πήραν, αλλά την πήραν την κατάθεση για να πει το παιδί ότι «αυτά που μου λέτε είναι προκλητικές αναλήθειες διότι ποτέ ο πατέρας μου δεν είχε οιουδήποτε είδους παράνομη δραστηριότητα δοθέντος ότι από τις 07:00 μέχρι τις 16:00 ευρίσκετο εις το Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ όλες τις εργάσιμες ημέρες για να εξοικονομήσει το μεροκάματό του.

Και θα έρθουμε εδώ να του πούμε –διότι αυτό είπε ο αξότιμος κ. τακτικός Εισαγγελέας- «μα στα τετράδια κ. Σερίφη φαίνεσαι να είσαι μισθοδοτούμενος από το φιλόπτωχο ταμείο της 17Ν›. Εγώ πρέπει να απαντήσω σε αυτόν τον ισχυρισμό με τα ακόλουθα επιχειρήματα:

Είχα την ευκαιρία να δώσω κατά την διάρκεια της διαδικασίας στο Δικαστήριό σας τις φορολογικές δηλώσεις του Παύλου Σερίφη και της συζύγου του από τις οποίες αποδεικνύεται και είναι φορολογικές δηλώσεις που ανάγονται στο έτος 1996, παλαιότερες δεν σώζοντα, είναι τα εκκαθαριστικά φύλλα από τα οποία προκύπτει ότι ο Παύλος Σερίφης έχει εισοδήματα τέτοια που του επιβάλλουν φόρο εισοδήματος, τα ποσά που αναφέρουν τα φύλλα αυτά.

Βλέπω εδώ, για το 1996: το δηλωθέν εισόδημα –και δεν μπορεί να κρύψει τίποτα- είναι με βάση τη βεβαίωση του Νοσοκομείου, 2.275.000. Το 1997 είναι 2.673.000. Το 1998 είναι 3.445.000. Το 1999 είναι 3.415.000. Το 2000 είναι 3.535.000, το 2001 είναι 3.632.000. Για το 2001 άλλα τόσα είναι τα εισοδήματα της συζύγου, διότι ο κάθε ένας υποβάλλει χωριστή φορολογική δήλωση διότι έχει χωριστό εισόδημα.

Όταν λοιπόν έχουμε μία οικογένεια τετραμελή όπως είναι του Παύλου Σερίφη, οι πρόσοδοι της οποίας εκ της εργασίας των γονέων φτάνει περίπου στα 6-7 εκατομμύρια ετησίως τα τελευταία χρόνια, σημαίνει ότι έχουν ένα εισόδημα που τους επιτρέπει και να δανείζονται. Βλέπω εδώ: «βεβαιώνεται ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία μας› -είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που δίνει αυτή τη βεβαίωση- «η μέτοχος Σερίφη Σοφία του Παύλου έλαβε τα παρακάτω δάνεια από το Ταμείο μας για λόγους υγείας, εξοφλητέα σε 36 μηνιαίες δόσεις. Στις 9/11/96, 300.000 με μηνιαία δόση 9.900. Στις 10/4/2002 ευρώ 3.100 με μηνιαία δόση 91,43›.

¶λλη βεβαίωση, πάλι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων: «Ο Σερίφης Παύλος για λόγους υγείας έλαβε τα ακόλουθα δάνεια εξοφλητέα σε 36 μηνιαίες δόσεις: Στις 18/11/96 350.000 με δόση 11.550 μηνιαίως και στις 10/4/2002 3.100 ευρώ με μηναία δόση 91 ευρώ›. Επίσης, σύμβαση ιδιωτική τοκοχρεολυτικού δανείου δραχμών 8.200.000 με εγγραφή υποθήκης για 8.200 δραχμές, το οποίο έλαβε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι με τον μόχθο του ιδίου και της συζύγου του αντιμετωπίζει τα προς το ζειν και δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδότηση από το «Πρυτανείο› ή από το φιλόπτωχο ταμείο, όπως θέλει να ισχυριστεί ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς.

Κύριοι Δικασταί, όταν έχετε έναν κατηγορούμενο ο οποίος βλέπετε ότι είναι μισός άνθρωπος, νομίζω ότι από κανένα στοιχείο δεν μπορεί να συναγάγετε ότι έχει οιουδήποτε είδους συνωμοτική παράνομη δράση. Δεν συμβιβάζεται ούτε με την απασχόλησή του, δηλαδή αφού έμενε επί 8ωρο στη θέση του τηλεφωνητού του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, μέχρι 3-4 το απόγευμα, θα ήταν δυνατόν τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου να συνωμοτεί για να έχει παράνομη συνωμοτική δράση; Ε, νομίζω ότι καταλήγομε σε παραλογισμό.

Αλλά να φύγω από τον Παύλο Σερίφη και να έρθω εις τον Ηρακλή Κωστάρη. Δεν νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσω το Δικαστήριό σας επί μακρόν, διότι η προηγηθείσα συνάδελφός μου υπήρξε αρκετά αναλυτική, στο θέμα του Ηρακλή Κωστάρη.

Εκείνο το οποίο έχω να παρατηρήσω, είναι ένα γενικότερο θέμα. Είδα την αντιμετώπιση την οποία είχε η αποδεικτική επιχειρηματολογία του Ηρακλή Κωστάρη εν σχέση με τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Δεν θα ασχοληθώ μια προς μια, όπως έπραξε η συνάδελφός μου, πρέπει να σας πω τούτο το γεγονός.

Έχετε έναν άνθρωπο, ο οποίος προκειμένου να βελτιώσει την ζωή του, έρχεται στην Αθήνα, προσλαμβάνεται από μια αξιόλογη επιχείρηση, εκείνη των αδελφών Βεργέτη, αποσπά την πλήρη εμπιστοσύνη σε θέματα λεπτής οικονομικής διαχειρίσεως, επιβαρύνεται με την απασχόλησή του για τις εξωτερικές εν γένει οικονομικές εργασίες, και τύχη αγαθή, βρίσκονται στοιχεία που αποδεικνύουν την απασχόλησή του σε ημέρες και ώρες, που φέρεται κατά το κατηγορητήριο ως αδικοπραγών, αποδεικνύων την απασχόλησή του με τραπεζικές συναλλαγές, με οικονομικές συναλλαγές έναντι άλλων φορέων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων και φροντίζομε να διυλίσομε τον κώνωπα για να πούμε, μα αυτή η συναλλαγή στην τράπεζα είχε νούμερο 92. Κύριε Μαρτζάκο μπορείτε να μας πείτε τι ώρα ήταν στο Κατάστημα ο Ηρακλής Κωστάρης για να κάνει την συγκεκριμένη υπ’ αριθμόν 92 συναλλαγή;

Και από εκεί οι κ. Εισαγγελείς, να θελήσουν να μας πουν ότι ξέρετε, η απόπειρα κατά Βαρδινογιάννη έγινε στις 9.30 το πρωί. Η συναλλαγή εις την Τράπεζα πρέπει να έγινε γύρω στις 11 παρά τέταρτο ή 11 και τέταρτο. Συνεπώς είναι πάρα πολύ φυσικόν ο κ. Κωστάρης από πρωίας, να έχει πάει εις την Νέα Ερυθραία, να έχει εγκατασταθεί εκεί με τους άλλους δράστες αυτής της ιστορίας, προκειμένου να ρίξει τον πύραυλον, ή να πάρει το αυτοκίνητον και να απομακρυνθεί από εκεί. Και να βρεθεί στις 11 παρά τέταρτο, ή 11 και τέταρτο εις την Τράπεζα, χωρίς να περάσει από την εργασία του για να πάρει τις εντολές τις θα κάνει εις την Τράπεζα;

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα λογικά αδιέξοδα, και κυρίως αξιότιμοι κ. Πρόεδρε κ. Εφέτες, αυτά τα λογικά αδιέξοδα οφείλονται σε μια προσπάθεια ακροβατικού συσχετισμού, κακής ποιότητας ενδείξεων. Ενδείξεων που δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψιν από το Δικαστήριόν σας, στο βαθμό που αποτελούν καταθέσεις άλλων συγκατηγορουμένων. Διότι όλη αυτή η ιστορία των κατηγοριών που απεδόθησαν εις τον Κωστάρη και δεν απεδόθησαν μόνο αυτές τις οποίες δικάζετε, αν δείτε το παραπεμπτικό βούλευμα, έχει αν δεν απατώμαι για 4 περιπτώσεις, έχει παύσει την δίωξη κατά Κωστάρη, διότι δεν προέκυπτε τίποτα.

Και είναι χαρακτηριστικόν ότι σε μια ληστεία που φέρεται λαβών μέρος, κάπου στον Πειραιά αν δεν απατώμαι, απεδείχθη προσέξτε, βεβαίως δεν παραπέμπεται, διότι δεν υπήρχαν καν, ούτε ακροβατικές ενδείξεις, βρίσκεται αποδεδειγμένα, διότι προσήχθη εδώ και φωτογραφία από το βίντεο, που βρίσκεται στο χωριό του, είναι15 Αυγούστου έχει πάει εκεί με την οικογένειά του, αποδεδειγμένα βρίσκεται εκεί και η κατηγορία, δηλαδή η Αντιτρομοκρατική, τον έστειλε εις την ανάκριση, κατηγορούμενο και για μια ληστεία, την οποία φέρεται ότι έκανε στο Πειραιά, καθ’ ον χρόνον ευρίσκετο εις την Θεσπρωτία.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα στοιχεία, τα τελείως ασύμβατα μεταξύ τους, όταν καταρρίπτονται από αποδείξεις οι οποίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί της ακριβείας των, από αποδείξεις πλήρεις, ότι την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και προσέξτε κ. Δικασταί, έχουμε ένα κατηγορητήριο το οποίο για τον Κωστάρη αρχίζει από το 1989, με ενέργεια αυτήν της δολοφονίας του αειμνήστου Μπακογιάννη, στην οποία φέρεται ως συμμετέχων, δεν θα ασχοληθώ με τον κ. Μπερετάνο, διότι έγινε πολύς λόγος δι’ αυτόν τον τύπον, φέρεται να έχει λάβει χώραν από τότε, το ’89 και έπρεπε ο Κωστάρης να θυμηθεί, να ψάξει και να βρει, πού ήταν την ημέρα και την ώρα κατά την οποίαν φέρεται κατηγορούμενος για την συγκεκριμένη δολοφονίαν. Και ως εκ θαύματος ευρέθησαν αποδείξεις αδιάψευστες, για όλες τις επιμέρους πράξεις τις οποίες αποδίδει το κατηγορητήριο εις τον Ηρακλή Κωστάρη.

Και θα ήθελα να σημειώσω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κ. Δικασταί. Οι αυτόπτες μάρτυρες, όπως θέλησε να εμφανιστεί και ο κ. Μπερετάνος, οι οποίοι πήγαν εις το αστυνομικό τμήμα και ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής δέχθηκε ή τους επέτρεψε να μην καταθέσουν, δεν απαγορευόταν, εξωδικαστικώς να δεχθεί τις περιγραφές των φυσιογνωμιών, τις οποίες περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτές οι φυσιογνωμίες αποτυπώθηκαν στα σκίτσα τα οποία η υπεράσπιση είχε την τιμή να προσκομίσει εις το Δικαστήριο, πού τα βρήκανε; Πού βρέθηκαν τα σκίτσα; Διότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να τα επισυνάψει εις την δικογραφία, για τον απλούστατο λόγο ότι σε πολλές περιπτώσεις διέψευδον τους ισχυρισμούς τους. Δείτε λοιπόν τα σκίτσα, αυτά τα οποία σχεδίασε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ως προσώπων υπόπτων για την δολοφονία Μπακογιάννη και αν μου βρείτε έστω και την πλέον ελαχίστη ομοιότητα με τον Ηρακλή Κωστάρη, θα σας πω ότι ψεύδεται η τράπεζα η οποία βεβαιώνει ότι το πρωί της ημέρας εκείνης, βρισκόταν σε κατάστημα της Τραπέζης εις την Μεταμόρφωση ή εις τα Πατήσια ή εις την Νέα Ερυθραία, για να προσχωρήσομε εις την άποψη του κ. Μπερετάνου, ο οποίος ήρθε εδώ για να τον αναγνωρίσει.

Έχω την αίσθηση ότι, αυτά τα σκίτσα πρέπει να αποτελέσουν ισχυρόν ανταποδεικτικόν μέσον για τις κατηγορίες που αποδίδονται όχι μόνο στον Κωστάρη, αλλά και στους άλλους τους οποίους υπερασπίζομαι. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να επισημάνω εις το Δικαστήριόν σας, ότι η προσπάθεια του κατηγορουμένου να αποσείσει την κατηγορίαν, όταν καταλήγει να παρέχει πλήρη απόδειξιν περί του αδυνάτου της συμμετοχής τους εις τας παρανόμους ενεργείας, τότε δεν είναι απλώς κ. Δικασταί, η απόφασή σας δεν θα είναι προϊόν αμφιβολιών, για να απαλλαγεί ο Κωστάρης, θα έχετε μια πλήρη απόδειξη της αθωότητός του.

Για να έρθω εντέλει εις τον κατηγορούμενο Καρατσώλη, περί του οποίου αρκετά ελέχθησαν, δια την ομολογία του ενώπιον της προανακριτικής αρχής, κατά την διάρκεια της 12ώρου εξετάσεώς του από τις 9.30 το βράδυ μέχρι τις 9.30 το πρωί της επομένης, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Θα χρειαστεί να εμμείνω λίγο στο θέμα Καρατσώλη για να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα αξιότιμοι κ. Δικασταί.

¶κουσα μετά προσοχή την επιχειρηματολογία του Αναπληρωτού Εισαγγελέως του κ. Μαρκή, ο οποίος αναφερόμενος εις τον ισχυρισμόν που πιστεύω ότι απεδείχθη πλήρως από τη διαδικασία, ότι την ημέρα και την ώρα κατά την οποίαν φέρεται ο ίδιος να ομολογεί, ότι είχε λάβει μέρος εις την ληστεία εις τον ΟΤΕ Πατησίων, ευρίσκετο στην Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας, ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας είπε, ότι αναδιφώντας την ατζέντα η οποία είχε κατασχεθεί, - πρέπει να σας πω ότι όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά την σύλληψη του Κωστάρη και την μεταγωγή του εις Αθήνας θεώρησε ότι έπρεπε να μεταβεί εις την κατοικία του για να κάνει κατάσχεση, πήγε και έκανε κατάσχεση και μεταξύ των άλλων, βρήκε και ένα βιβλίο του γνωστού συγγραφέως του κ. Θέμελη, τιτλοφορούμενο «Ανατροπή.

Μεταξύ των άλλων λοιπόν κατέσχεσε και την ατζέντα την προσωπική και, όπως είχαμε την τιμή να εκθέσουμε και κατά την διάρκεια της διαδικασίας, στις 2 Απριλίου ώρα 16.00 σημειώνεται με τα ορνιθοσκαλίσματα, τα γράμματα του ιδίου του Καρατσώλη, Ιωάννου στο εμπορικό κέντρο 2000 Ηράκλειο, 0944517100 τζιπ πράσινο.

Και σημειώνεται επίσης στην ίδια ατζέντα, στις 11 Μαρτίου Ιωάννου, 8541288, Lancia μαύρο, αν διαβάζω καλά, ή Land Rover, μάλλον τα γράμματα δεν είναι Lancia, μπορεί να είναι και Land Rover, δεν είναι όμως πράσινο τζιπ.

Βεβαίως εάν ανατρέξετε εις τον τηλεφωνικό κατάλογο, θα δείτε, γιατί εδώ προσεκομίσθη και το ημερολόγιο του γραφείου κτηματικών συναλλαγών στο οποίο ηργάζετο ο Καρατσώλης και έχει σημειωθεί εκεί την 1η Απριλίου του 2002, Ιωάννου 2723513, είναι το σταθερό τηλέφωνο της εργασίας του, αν δείτε από τον τηλεφωνικό κατάλογο, εάν τον αναζητήσετε, γιατί θα σας το θέσω υπόψιν, στο τηλεφωνικό κατάλογο υπάρχει μονοπρόσωπη ΕΠΕ Ιωάννου, με αυτό το τηλέφωνο 2723513. Αυτό σημειώνεται στο ημερολόγιο του γραφείου είπαμε. Ραντεβού, οκέι σημειώνει από κάτω, Ν. Ιωνία, οκέι.

Έρχεται εδώ ο Ιωάννου και σας λέει μετά πλήρους αντικειμενικότητος, ότι πράγματι, ημέραν Κυριακή, μη μου ζητάτε να θυμηθώ ποια ακριβώς ημερομηνία ήταν, αλλά στην Καθημερινή της Κυριακής που έχει τις μικρές αγγελίες, διάβασα ότι το γραφείο του Θάνου των Κτηματικών Συναλλαγών έχει ένα οικόπεδο εις την Αλσούπολη και τηλεφώνησα για να κλείσει το ραντεβού. Και πράγματι, τηλεφώνησα την Δευτέρα και μου είπαν ότι την επομένη ημέρα θα πάμε.

Και ήρθε εδώ ο άνθρωπος και σας είπε ότι, συνεννοήθηκα πλέον με τον Καρατσώλη τον οποίον σας υπέδειξε, ότι θα πηγαίναμε εγώ θα ήμουν με πράσινο τζιπ, θα πάμε με τον Καρατσώλη, και συνεπώς εγώ έκλεισα το ραντεβού, παρεκάλεσα μάλιστα να γίνει λίγο νωρίτερα από τις 4 που είχαμε κανονίσει με το γραφείο, διότι έτσι με βόλευε η δουλειά μου και πήγα κατά τις 2.30 με 3 παρά τέταρτο εις το ραντεβού. Φύγαμε από εκεί πήγαμε στην Αλσούπολη και χωρίσαμε μετά από μισή ώρα, τρία τέταρτα ή μια ώρα.

Έτσι φθάνομε στις 3.30 το απόγευμα. Η πράξη την οποία ομολογεί ο Καρατσώλης, φέρεται να έχει λάβει χώρα στις 3.20 στον ΟΤΕ Πατησίων. Το επισημαίνω αυτό, διότι είναι μια περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει το Δικαστήριό σας, στο να αξιολογήσει τι σημασία μπορεί να έχουν οι απολογίες, που ελήφθησαν στην προανάκριση, αλλά και στην κυρία ανάκριση, κατηγορουμένων οι οποίοι έπρεπε να αυτοενοχοποιηθούν για να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου, περί των οπίων τους έγινε μια πολύ θεωρητική σωστή ανάπτυξη, εκ μέρους των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Αντιλαμβάνεστε κ. Δικασταί, ότι στην περίπτωση Καρατσώλη, αυτή η ομολογία η διαψευδομένη κατά τρόπον αναμφισβήτητον, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εις το Δικαστήριόν σας, ως προς την αξίαν που έχουν τέτοιου είδους ομολογίες.

Και δεν είναι μόνον για τον Καρατσώλη. Είναι, επιτρέψτε μου να σας πω, για το σύνολο των κατηγορουμένων. Διότι είναι χαρακτηριστικόν, πως τελικά κατεβλήθη μια προσπάθεια στα πλαίσια του κλίματος που επικρατούσε τον Ιούλιο του 2002, ενός κλίματος το οποίον με τόση παραστατικότητα, σας περιέγραψε ο εκ των κατηγορουμένων Θωμάς Σερίφης.

Εάν λοιπόν έχομε αυτές τις ανταποδείξεις, διότι πρόκειται περί καταλυτικών ανταποδείξεων, ακόμα και στην πολιτική δίκη που η ομολογία θα είχε πλήρη απόδειξιν, εφόσον εδώ αποδεικνύεται η αναλήθεια της ομολογίας και σε πολιτική δίκη δεν θα μπορούσατε να την λάβετε υπόψιν σας , για να οδηγηθείτε σε καταδικαστική κρίση.

Εκείνο το οποίο θα έπρεπε ακόμα να τονίσω αξιότιμοι κ. Δικασταί, διότι πρέπει επιτέλους να δώσω τέλος εις την κλεψύδρα, είναι η εν γένει προανακριτική μας μεταχείριση, όχι μόνο των τριών κατηγορουμένων τους οποίους υπερασπίζομαι, αλλά όλων ανεξαιρέτως των κατηγορουμένων, με μιαν απαράδεκτη δικονομικώς τακτική των προανακριτικών οργάνων. Το τονίζω αυτό διότι πολύ φοβούμαι, ότι με όσα συνέβησαν, μετά την έκρηξη του Πειραιώς, στα χέρια του εκ των κατηγορουμένων Σάββα Ξηρού, έδωσαν την αφορμή, να επιδοθούν οι αστυνομικές αρχές, σε μιαν ανεπίτρεπτη δικονομικώς συμπεριφορά. Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως.

Είχαμε παραδείγματος χάρη την δολοφονία του Μπακογιάννη, την δολοφονία του Αξαρλιάν, την δολοφονία του Περατικού και των άλλων δια τις οποίες λογοδοτούν οι κατηγορούμενοι. Η ποινική δίωξη in rem είχε ασκηθεί και οι σχετικές δικογραφίες, ως δικογραφίες κατ’ αγνώστων, εκκρεμούσαν στην ανάκριση. Απευθύνομαι στην δικαστική σας κρίση και στην νομική σας εγκράτεια. Όταν μια υπόθεση έχει πάει στην ανάκριση μπορεί, επιτρέπεται να ασχοληθεί η προανάκριση; Τι έπρεπε να γίνει λοιπόν;

Συνελήφθη ο Σάββας. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί εις τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Όταν ανέλαβε τις δυνάμεις του, επιτρεπόταν προανακριτικώς να εξετάζεται; Με ποιο δικαίωμα και ο Εισαγγελεύς κ. Διώτης και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, έλαβαν καταθέσεις, ενήργησαν προανακριτικές πράξεις για μια υπόθεση η οποία εκκρεμούσε ενώπιον της Τακτικής Ανακρίσεως; Τι όφειλαν να κάνουν; Τον συνέλαβαν; Νοσηλεύτηκε εις το νοσοκομείο; Να οδηγηθεί εις την Εισαγγελία, ο κ. Εισαγγελεύς να παραπέμψει εις τον Ανακριτή ο οποίος ησχολείτο με την υπόθεση, στον οποίον εκκρεμούσαν οι πάσης φύσεως δικογραφίες, ενδεχομένως λόγω συναφείας ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, να πει σε έναν εκ των ανακριτών, να μαζέψει όλες τις δικογραφίες, για να δεχθεί την απολογία, την κατάθεση του Σάββα, του Χριστόδουλου, του Τζωρτζάτου, όλων όσοι συνελήφθησαν.

Με ποιο δικαίωμα ενήργησαν προανακριτικές πράξεις; Τα λέω αυτά, διότι θα πρέπει και τα ανακριτικά όργανα να αντιληφθούν ότι και αυτά υπόκεινται εις τους κανόνες της δικονομίας. Και η δικονομία δεν επιτρέπει να λαμβάνονται προανακριτικές απολογίες, ή καταθέσεις, όταν η υπόθεση εκκρεμεί στην ανάκριση. Και εδώ εκκρεμούσε στην ανάκριση.

Τα λέω αυτά αξιότιμοι κ. Δικασταί, διότι με αξιώσεις να ληφθούν υπόψη ως στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας, ως στοιχεία μάλλον της δικογραφίας, διατυπώνεται ο ισχυρισμός και βεβαίως έκανε οργίλη χρήση αυτών των στοιχείων της προανακρίσεως η πλευρά της πολιτικής αγωγής, αλλά και οι αξιότιμοι κ. Εισαγγελείς, είδατε ότι με μια μεθοδικότητα και ο αξιότιμος Αντεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου ο κ. Λάμπρου και ο αξιότιμος Εισαγγελεύς Εφετών κ. Μαρκής, είχαν στις σημειώσεις τους ένα προς ένα, τα προανακριτικά έγγραφα, μιας προανακρίσεως, η οποία διεξήχθη ακύρως, παρανόμως, και συνεπώς μη δυναμένη να ληφθεί υπόψιν.

Μήπως θα έπρεπε το Δικαστήριό σας να αντιμετωπίσει το θέμα της νομιμότητος και του κύρους αυτών των προανακριτικών καταθέσεων; Η ταπεινή άποψη της υπερασπίσεως αξιότιμοι κ.κ. Δικασταί είναι ότι στο πλαίσιο της δοκιμασίας των θεσμικών μας κατακτήσεων του νομικού πολιτισμού μας το Δικαστήριό σας στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να δώσει απάντηση περί του εάν δύνανται να συνεκτιμηθούν αυτές οι προανακριτικές καταθέσεις ανεξάρτητα από τους επιμέρους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων οι οποίοι, επιτρέψτε στον έχοντα την τιμή να ομιλεί να σας πει ότι όσον αφορά παραδείγματος χάρη τον κ. Σάββα Ξηρό έχω την αίσθηση ότι το Δικαστήριό σας έχει ήδη διαγνώσει την κατάσταση της υγείας του όταν ο κ. Διώτης ήθελε να τον εξομολογήσει και ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος Σάββας αξιώνει πνευματικόν για να εξομολογηθεί.

Βεβαίως σε ηθικόν, θρησκευτικόν και δογματικόν επίπεδο πιθανόν να πρέπει να εξομολογούμεθα αλλά όπως καταλαβαίνετε στην ποινική διαδικασία εξολογογηταί δεν μπορεί να είναι όργανα τα οποία δεν έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα και την δικαιοδοσία να μας εξομολογούν κ. Εισαγγελεύ.

Υπό αυτά τα δεδομένα έχω την εντύπωση ότι το σύνολο της προδικασίας ενώπιον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υπήρξε σαφώς παράνομο και ευλαβώς η υπεράσπιση διατυπώνει το αίτημα προς το Δικαστήριόν σας να έχει την άποψή του περί του εάν νομίμως διεξήχθησαν οι προανακριτικές πράξεις από τις αστυνομικές αρχές, αν νομίμως διεξήχθησαν κι αν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήσαν αξιολογητέα προς συναγωγήν δικανικής πεποιθήσεως του Δικαστηρίου σας.

Κύριοι Δικασταί, θα ήθελα να σας πω, μένει ένα τελευταίο ερώτημα το οποίο πλανάται εις την αίθουσα αυτή «καλά κ. Κωστάρη, έχετε τα άλλοθι των τραπεζικών σας συναλλαγών και των λοιπών συναλλαγών που κάνατε όταν ήσασταν υπάλληλος στη εταιρεία Βεργέτη, καλώς κ. Καρατσώλη έχετε το άλλοθι διότι πράγματι την ημέρα και την ώραν της ληστείας την οποία φέρεστε να ομολογείτε βρισκόσασταν σε μία απόσταση 10-15-20 χιλιομέτρων (δεν ξέρω πόσο είναι η Αλσούπολη από την Πατησίων), καλώς κ. Παύλο Σερίφη ισχυριζόσαστε ότι καθ’ ον χρόνο φέρεστε να είστε ο ιδρυτής –άκουσον-άκουσον- ο ιδρυτής της 17Ν σε ηλικία 17 ετών. Το ΄76 πήγε στρατιώτης. Σε ηλικία 17 χρονών υπήρξατε εκ των ιδρυτικών μελών, ο Παύλος Σερίφης. ¶κουσον-άκουσον!

Αλλά για δώστε μου μία απάντηση. Τι την έπιασε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θέλησε να ενοχοποιήσει εσάς τους τρεις αποδεδειγμένα μη έχοντες ουδεμία σχέση με συνωμοτική δραστηριότητα; Γιατί τάχα σας ενοχοποίησε; Είχε τίποτα προηγούμενα μαζί σας; Η απάντηση είναι «όχι, μαζί μας δεν είχε τίποτα προηγούμενα. Ένα ήταν εκείνο το οποίο οδήγησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εις στο να ενοχοποιήσει εμάς. Ήταν το ανεξόφλητο χρέος του Ιωάννου Σερίφη.

Θα μου επιτρέψει και ο Γιάννης Σερίφης και η υπεράσπισή του με όλο το σεβασμό που αισθάνομαι στην θέση του να παρατηρήσω ότι: από την στιγμή που ο Γιάννης Σερίφης είναι αν θέλετε ο ηγέτης των συμπατριωτών και συγγενών του Παύλου, Ηρακλή, Κώστα, όταν θέλησε να ενοχοποιήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον Γιάννη Σερίφη ο οποίος αποδεδειγμένα δεν είναι δυνατόν να έχει οιανδήποτε σχέση με την 17Ν, όταν θέλησε να τον ενοχοποιήσει σκέφτηκε ως εξής: τι στοιχεία μπορώ να συγκεντρώσω εις βάρος του; Για να βρω τίποτα ανθρωπάκια του περιβάλλοντός του να τους αποσπάσω μερικές ομολογίες για να φέρουμε τον Γιάννη Σερίφη και συνακολούθως να φέρουμε και αυτούς τους τρεις συγκατηγορουμένους εδώ εφόσον αποτελούν τον περίγυρο του Γιάννη Σερίφη.

Δεν σας κρύβω ότι ο Γιάννης Σερίφης σε κάποια φάση της ζωής του είχε ένα ουζερί-μεζεδοπωλείο κι εκεί βεβαίως πήγαιναν και οι τρεις ομοπάτριοι και συγγενείς του. Ακριβώς επειδή ο Γιάννης Σερίφης ήταν κάρφος στο μάτι ορισμένων εκ των αστυνομικών οργάνων έπρεπε να αποτανθούν και να τους συλλάβουν και αυτή είναι η αιτία της ενοχοποιήσεως των τριών αυτών ανθρώπων για τους οποίους ο έχων την τιμή να σας ομιλεί είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το Δικαστήριό σας θα προβληματιστεί βαθύτατα προκειμένου να υιοθετήσει τις εναντίον τους κατηγορίες. Ίσως είναι κ.κ. Πρόεδροι, κ.κ. Εφέτες και κ.κ. Εισαγγελείς σπάνια περίπτωση κατηγορουμένων για τόσο μεγάλο αριθμό αδικημάτων και σοβαρών αδικημάτων, είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που προσκομίζονται όχι απλώς πειστικές αλλά αναμφισβήτητες ανταποδείξεις που οδηγούν εις την εξανέμιση του κατηγορητηρίου στο σύνολό τους ως προς αυτούς.

Με αυτές τις σκέψεις κ.κ. Δικασταί η υπεράσπιση των τριών Θεσπρωτών έχει την άποψη ότι ευπρεπώς μπορεί να υποστηρίξει την πλήρη απαλλαγή των κατηγορουμένων και για να κλείσω οριστικώς την αγόρευσή μου πρέπει να σας πω και κάτι άλλο.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων είχε ένα δίλημμα να αντιμετωπίσει και αναφέρομαι στο δίλημμα το οποίο εκφράστηκε δια στόματος του διακεκριμένου συνεργάτου μου του κ. Θέμη Σοφού, κατά πόσο θα έπρεπε να ζητήσει από το Δικαστήριό σας ελαφρυντικά για τους πελάτες. Κύριοι Δικασταί, στην υπερασπιστική πρακτική ξέρετε αυτό το δίλημμα ανακύπτει πάντοτε στις περιπτώσεις που η υπεράσπιση έχει την άποψη ότι ο εντολέας της είναι αθώος των κατηγοριών. Εάν έστω και επικουρικώς διατυπώσει το αίτημα να αναγνωρισθούν ελαφρυντικές περιστάσεις αντιλαμβάνεστε ότι αυτοαναιρείται στην πεποίθηση την οποία έχει δημιουργήσει.

Εδώ θέλω να σας πω ότι η ορθή τοποθέτηση του θέματος δεν είναι να αναγνωρίσετε ελαφρυντικές περιστάσεις εις βάρος των κατηγορουμένων τους οποίους έχω την τιμή να υπερασπίζομαι. Δεν είναι ανάγκη να ασχοληθεί το Δικαστήριό σας με αυτό διότι πριν φτάσει στο να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως άλλωστε ως έχει την υποχρέωση αν συντρέχουν ή όχι ελαφρυντικές περιστάσεις θα έχει ένα ανυπέρβλητο τείχος που ορθώνεται ενώπιόν της, τις πειστικές όπως είπα και απόλυτα σαφείς ανταποδείξεις που αποκλείουν οιανδήποτε αυτών των κατηγορουμένων.

Συνεπώς και αν είχατε την διάθεση να μας αναγνωρίσετε ελαφρυντικές περιστάσεις θα σας ευχαριστήσουμε δι’ αυτήν την ενδιάθετη βούλησή σας αλλά θα σας πούμε ότι πιστεύουμε πως δεν μας χρειάζεται να μας τις δώσετε αυτές τις ελαφρυντικές περιστάσεις διότι απλά και παστρικά είμεθα αθώοι όλων των κατηγοριών που μας αποδόθηκαν πολλές των οποίων το βούλευμα έσπευσε να τις καταργήσει από μόνο του και χωρίς καν να έχουν απολογηθεί. Το σημειώνω αυτό κ. Πρόεδρε διότι το βούλευμα κατέληξε εις απαλλακτική πρόταση δια τον κατηγορούμενο Κωστάρη χωρίς να τον έχει ακούσει απολογούμενο ενώπιον της ανακρίσεως.

Είχε την ευαισθησία του Δικαστικό Συμβούλιο να συγκρίνει τα αποδεικτικά στοιχεία και να δει ότι για πάρα πολλές κατηγορίες που απεδίδοντο εις τον Ηρακλή Κωστάρη δεν υπήρχαν στοιχεία και έπαυσε οριστικώς τη δίωξη. Πιστεύω λοιπόν ότι το Δικαστήριό σας όταν σε μία τόσο μακράν αποδεικτική διαδικασία η οποία κοντεύει να συμπληρώσει το 9μηνο της κυήσεως, στις 3 Νοεμβρίου μπαίνουμε στον 9ο μήνα, θα αναμένουμε λοιπόν τον τοκετό από την μητέρα των Δικών και ελπίζουμε ότι θα χαιρετίσουμε την έλευσή του εις τον κόσμον με ιδιαίτερον νομικόν ενθουσιασμόν δια την ορθότητα της κρίσεώς σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Σταμούλη κι εσάς. Επακολουθεί ο κ. Ρουμελιώτης με τον κ. Σπύρο Φυτράκη.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, ο κ. Φυτράκης. Θα μιλήσει μετά από μένα η υπεράσπιση του κ. Κονδύλη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μιλήσει μόνο για τον κ. Γιάννη Σερίφη;

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θα μιλήσει και για τους δύο μια φορά μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω αντίρρηση εγώ. Επομένως έχουμε μετά τον κ. Μάριο Δαλιάνη και την κα Μαρίνα Δαλιάνη. Να είναι εδώ. Κατόπιν τούτου η συνεδρίαση διακόπτεται για αύριο το πρωί στις 09:00.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή