Στρατιωτική βοήθεια 2,22 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ θα ζητήσει η κυβέρνηση Μπους

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2003 11:30
A- A A+

Τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,22 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ για το οικονομικό έτος 2005 (60 εκατ. δολάρια περισσότερα από το 2004) θα ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση από το Κογκρέσο, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αύξηση αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία του 1990, σύμφωνα με την οποία θα περικόπτονται 120 εκατ. δολάρια ανά έτος από την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την πρόσθεση 60 εκατ. δολαρίων στο στρατιωτικό σκέλος του πακέτου βοήθειας, το μεγαλύτερο που χορηγεί η Ουάσιγκτον σε ξένο κράτος.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπους δεσμεύεται να ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ και να «διατηρήσει την ποιοτική υπεροχή του έναντι όποιου συνδυασμού αντιπάλων του».

Η αμερικανική οικονομική υποστήριξη στο Ισραήλ ανερχόταν το 2002 στα 600 εκατ. δολάρια, όμως βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί επί προεδρίας Κλίντον προβλέπεται η πλήρης κατάργησή της μέχρι το 2008.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή