Ψυχασθενής θανατοποινίτης εκτελέσθηκε στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 08:00
UPD:08:07
A- A A+

Με ενέσιμο διάλυμα εκτελέσθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις φυλακές της πολιτείας Τζώρτζια των ΗΠΑ, ο διαπιστωμένα ψυχασθενής, θανατοποινίτης Τζέιμς Γουΐλι Μπράουν, όπως ανακοινώθηκε από τις δικαστικές αρχές της αμερικανικής Πολιτείας.

Ο 55-χρονος Μπράουν είχε καταδικασθεί σε θάνατο για τον βιασμό και τη δολοφονία της Μπρέντα Τζάκσον, μίας «τόπλες» χορεύτριας στις 13 Μαΐου 1975, την οποία είχε γνωρίσει σε μπαρ στην Ατλάντα.

Ο εκτελεσθείς έπασχε από παράνοια με σχοζοφρενικές τάσεις, μία πάθηση που διαγνώσθηκε 17 φορές σε σχετικές εξετάσεις, όμως η δικαιοσύνη απεφάνθη πως ήταν «ικανός» για να εκτελεσθεί. Μάλιστα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να του αποδώσει χάρη την τελευταία στιγμή πριν την εκτέλεσή του.

Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε θάνατο το 1981, όμως η απόφαση ανεστάλη το 1988 λόγω της πνευματικής του κατάστασης. Ο Μπράουν, που ισχυριζόταν ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στην παιδική του ηλικία, καταδικάσθηκε τελεσίδικα σε θάνατο το 1988. Ο ίδιος ο αδελφός του όμως εξέφραζε επιφυλάξεις ως προς την ευστάθεια των ισχυρισμών του για σχιζοφρένεια. Το 2002 σε δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τον αδελφό του, «γιό του διαβόλου».

Ο Μπράουν αρνήθηκε να κάνει τελευταίες δηλώσεις κι αρνήθηκε να προσευχηθεί προτού ξαπλώσει και του χορηγηθεί ενέσιμα η θανατηφόρα παραλυτική ουσία. Επισήμως δηλώθηκε νεκρός στις 03:32', ώρα Ελλάδος.

Μαζί με τον Μπράουν 58 ειναι οι θανατοποινίτες που έχουν εκτελεσθεί στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC) στην Ουάσινγκτον.

Αλλοι δύο πνευματικώς καθυστερημένοι θανατοποινίτες πρόκειται να εκτελεσθούν στις ΗΠΑ μέσα στον Νοέμβριο. Στις 7 του μηνός έχει προγραμματισθεί η εκτέλεση του Τζόζεφ Κιλ στη Βόρειο Καρολίνα για τον φόνο του πεθερού του, και στις 14 του μηνός θα εκτελεσθεί στην ίδια πολιτεία ο Τζον Ντένις Ντάνιελς για τον φόνο μίας γυναίκας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή