Τζωρτζ Μπους : «Θα βρεθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν»

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 10:13
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, προειδοποίησε, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα βρεθεί, ενώ η ανασφάλεια αυξάνεται στο Ιράκ, με τους αντάρτες να εξαπολύουν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επίθεση με στόχο το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

«Θα τον βρούμε», τόνισε ο πρόεδρος Μπους αναφερόμενος στον Σαντάμ Χουσεΐν, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Καλιφόρνιας.

Ερωτηθείς για τον θάνατο των 16 στρατιωτών από την κατάρριψη του ελικοπτέρου Σινούκ στη Φαλούτζα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά τόνισε ότι οι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους για «μια ευγενική υπόθεση που είναι η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Είμαστε σε πόλεμο και οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ξεχνούν τα μαθήματα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.Είμαστε πάντα ευάλωτοι», τόνισε ο Μπους.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, παραδέχτηκε πάντως ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Ιράκ απειλούν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο.

«Είναι οι ξένοι τρομοκράτες εκείνοι που δημιουργούν ένα κλίμα τρόμου. Εκείνο που τρέμουν περισσότερο οι τρομοκράτες είναι η ελευθερία. Δεν χρειάζονται πολλοί για να πραγματοποιηθεί μία τρομοκρατική επίθεση. Όμως αυτό αρκεί για να σκιάσει τη γενική εικόνα», τόνισε ο Γούλφοβιτς.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, που θεωρείται από πολλούς ως ο αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ, επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε έναν μικρό αριθμό υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν για τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι τα βίαια αυτά επεισόδια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη που δεν βλέπει «τη μεγαλύτερη εικόνα› της επιτυχίας.

Τα σχόλια του Γούλφοβιτς ακολούθησαν τη νέα επίθεση-για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα -εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης. Αυτή τη φορά στόχος των ανταρτών ήταν το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων. Τρία μέλη της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας τραυματίστηκαν από όλμους που εξαπέλυσαν Ιρακινοί αντάρτες στο αρχηγείο.

«Πιστεύουμε τώρα πως έγιναν δύο εκρήξεις», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζιμ Κασέλα. «Τρία μέλη των συμμαχικών δυνάμεων τραυματίστηκαν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται για στρατιώτες ή για πολιτικό προσωπικό, ούτε και την εθνικότητά τους.

Ο Κασέλα ανέφερε ότι οι εκρήξεις δεν έγιναν μέσα στο γενικό επιτελείο της Μεταβατικής Αρχής της συμμαχίας, αλλά σε κοντινή απόσταση. «Σημειώθηκαν εντός της «πράσινης ζώνης», διευκρίνισε, αναφερόμενος στην περίμετρο ασφαλείας μέσα στην οποία βρίσκονται το συγκρότημα του πρώην παλατιού του Σαντάμ Χουσεΐν και το ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ.

Παρά τις καθημερινές πλέον επιθέσεις, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς υποστήριξε πάντως ότι σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις οι Ιρακινοί επιθυμούν να παραμείνουν οι Αμερικανοί στη χώρα τους «για όσο καιρό χρειασθεί».

Ο Γούλφοβιτς επίσης τόνισε πως έχουν σημειωθεί πρόοδοι για την ειρήνευση στη χώρα, παρά την αύξηση των αμερικανικών απωλειών.

Δικαστής ο οποίος είχε αναλάβει να ερευνήσει τις ευθύνες των πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν δολοφονήθηκε χθες από ενόπλους στη Μοσούλη.

«Ο δικαστής Ισμαήλ Γιόσεφ Σάντεκ δέχτηκε τα πυρά γύρω στις 7:30 το πρωί μπροστά στο σπίτι του, στη συνοικία Αλ-Τζαμέα στα βορειοανατολικά της Μοσούλης, από άνδρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Αλλος ένας δικαστής, ο Μουχάν Τζαμπρ αλ-Σουάιλι, που είχε αναλάβει παρόμοια έρευνα στην περιοχή της Νατζάφ απήχθη και δολοφονήθηκε την Δευτέρα με δυο σφαίρες στο κεφάλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή