Κομισιόν: Το Κυπριακό, εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 11:05
UPD:13:37
A- A A+

«Σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας» θα μπορούσε να αποτελέσει η έλλειψη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η δημοσίευση της οποίας αναμένεται σήμερα. Οι τουρκικές ελπίδες για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων ένταξης πλέον σβήνουν εκτός και αν υπάρξει οριστική και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος. Η Επιτροπή τονίζει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις δύο κοινότητες στο νησί ώστε να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τη διασφάλιση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων», τις προϋποθέσεις δηλαδή για να γίνει υποψήφιο μέλος της Ε.Ε..

Οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των πολιτικών αναλυτών της Τουρκίας και του τουρκικού Τύπου. «Το βασικό σημείο είναι το Κυπριακό και εμείς μέχρι σήμερα κοιτάζαμε τα θετικά σημεία της έκθεσης προόδου», σημειώνει χαρακτηριστικά αναλυτής της εφημερίδας Μιλιέτ.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν συνδέει άμεσα την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας θεωρείται από πολλούς ως κόλαφος για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους υποστηρικτές του στην ¶γκυρα.

«Εάν η Ε.Ε. δεν θέλει την Τουρκία θα βρει πολλές δικαιολογίες αλλά η Κύπρος δεν είναι μια από αυτές», έσπευσε να απαντήσει ο κ. Ντενκτάς, όταν πληροφορήθηκε τo περιεχόμενο της έκθεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά λιγότερη έντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν που υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό δεν εντάσσεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Απομένει πλέον να εξακριβωθεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς από την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. στην έκθεσή της για την Τουρκία, για πρώτη φορά στιγματίζει τόσο καθαρά το ρόλο του στρατού και του γραφειοκρατικού μηχανισμού, παρά τους επαίνους για την κυβέρνηση Ερντογάν και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει κάνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή