Στρατηγός Κλαρκ: Ήττα των ΗΠΑ, ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 13:00
A- A A+

Κατά της πρόωρης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ τάσσεται ο απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2004, ενώ παράλληλα ζητά τη σύνταξη νέου Ατλαντικού Χάρτη που θα ενισχύσει τη σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας με την Ευρώπη.

«Πρόωρη έξοδος σημαίνει υποχώρηση ή ήττα. Δεν μπορεί να συμβεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο», τονίζει ο Κλαρκ σε ομιλία του την οποία θα εκφωνήσει σήμερα στο πανεπιστήμιο Οραντζμπουργκ ,στην νότια Καρολίνα, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

«Πρώτα πρέπει να σταματήσουμε το αμερικανικό μονοπώλιο στην κατοχή και την ανοικοδόμηση. Στη συνέχεια πρέπει να αναπτύξουμε την σωστή δύναμη που να είναι σε θέση να νικήσει στον πόλεμο με τους αντάρτες» υπογραμμίζει ο στρατηγός Κλαρκ.

Ο κ. Κλάρκ, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ζήτα τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ώστε να διεθνοποιηθεί το «πρόσωπο της κατοχής», αλλά και το σχηματισμό μιας προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης και ενός συντάγματος που θα εκπονηθεί από ιρακινούς αντιπροσώπους.

Ο στρατηγός Κλαρκ τάσσεται ακόμη υπέρ ενός νέου Ατλαντικού Χάρτη που θα ορίσει τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν αμερικανοί και ευρωπαίοι σύμμαχοι και θα καλεί για περισσότερη δράση τους Ευρωπαίους ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

«Είδαμε ότι είναι ανόητο να δρούμε μόνοι μας ως πρώτη επιλογή» τόνισε ο Κλάρκ, επικρίνοντας παράλληλα τον πρόεδρο Μπους επειδή βιάστηκε να εισβάλει στο Ιράκ παρόλο που δεν υπήρχε άμεση απειλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή