Συμφωνία Ε.Ε. – Αλβανίας για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 14:34
A- A A+

Η Αλβανία έγινε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατάληξε σε συμφωνία με την Ε.Ε. σχετικά με τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών.

Βάσει της συμφωνίας, η βαλκανική αυτή χώρα θα δέχεται πίσω τόσο Αλβανούς όσο και πρόσωπα από τρίτες χώρες που εισέρχονται λαθραία στην Ε.Ε. μέσω Αλβανίας.

Η συμφωνία είναι έτοιμη προς υπογραφή και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε. ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Αντόνιο Βιτορίνο.

Η Ε.Ε. έχει ήδη συνάψει συμφωνίες επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών με τη Σρι Λάνκα, το Χονγκ Κόνγκ και το Μακάο, ενώ διεξάγει συνομιλίες για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αλγερία, την Κίνα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Βιτορίνο επέκρινε την ¶γκυρα επειδή δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της Ε.Ε. για μια συμφωνία περί επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών.

Ο κ. Βιτορίνο γνωστοποίησε επίσης στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών ότι το Μαρόκο ζήτησε να υπάρξει μια συμφωνία για τη νόμιμη μετανάστευση σε αντάλλαγμα της σύναψης συμφωνίας επαναπατρισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή