Γ. Παπανδρέου: H Eλλάδα στηρίζει τη Βουλγαρία στην ευρωπαϊκή της πορεία

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 15:52
A- A A+

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Βουλγαρίας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Μαϊου του 2004 επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

«Η Ελλάδα έχει στηρίξει τη Βουλγαρία σε κάθε φάση. Νομίζω ότι αυτό φάνηκε και από τις αποφάσεις της Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο Κορυφής. Ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε, απ’ την πλευρά της Ε.Ε., να είμαστε έτοιμοι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις στα εναπομείναντα κεφάλαια και να κλείσουν το συντομότερο και βεβαίως μακάρι πριν από την 1η Μαϊου του 2004» είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας: «αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει η ετοιμότητα απ’ την πλευρά της Βουλγαρίας και τώρα πρέπει να διαμορφώσει πια η Ευρωπαϊκή Ένωση τις κοινές μας θέσεις το συντομότερο, για να μπορεί να γίνει αυτή η διαπραγμάτευση. Νομίζω η έκθεση ήταν πολύ θετική για την Βουλγαρία. Ήταν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα».

Σε άλλη ερώτηση, για το ενδεχόμενο ελληνικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της δεκεμβριανής Συνόδου Κορυφής για έναν οδικό χάρτη που θα αφορά τη Βουλγαρία στο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, όπως έγινε και με τις προηγούμενες δέκα χώρες, η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν καταφατική. «Νομίζω ότι και η Επιτροπή αυτό τονίζει στην έκθεσή της, στη στρατηγική της. Και βεβαίως και εμείς θα συμφωνήσουμε με την Επιτροπή σ’ αυτό το θέμα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην ερώτηση για το αν πρέπει να διαχωριστούν οι περιπτώσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Υπάρχει μία αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ο καθένας κινείται σύμφωνα με τη δική του αξία. Αυτό βέβαια που ελπίζω είναι ότι το 2007 θα εντάξουμε και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την επίδοση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αλλά ελπίζουμε ότι και οι δύο θα ενταχθούν μέχρι τότε. Και βέβαια είναι καθαρό ότι η Βουλγαρία προχωράει πολύ πιο γρήγορα από τη Ρουμανία, αλλά ελπίζουμε ότι η Ρουμανία θα τη φτάσει πολύ σύντομα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή