Επικροτεί ο Πάουελ την «πρωτοβουλία της Γενεύης»

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 19:05
A- A A+

Αυτοί που προωθούν το ανεπίσημο ειρηνευτικό σχέδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, το οποίο είναι γνωστό ως «πρωτοβουλία της Γενεύης», έλαβαν από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επιστολή με την οποία ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους.

Την είδηση για την επιστολή ανακοίνωσαν σε συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι πρώην υπουργοί του Ισραήλ Γιόσι Μπεϊλίν και των Παλαιστινίων Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για την αυξανόμενη υποστήριξη στους κόλπους της κοινής γνώμης στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι το «σύμφωνο ειρήνης» που ετοιμάστηκε στις 11-12 Οκτωβρίου στην Ιορδανία από ισραηλινές και παλαιστινιακές προσωπικότητες.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποτελούνταν από πρώην υπουργούς, όπως ο Γιάσερ Aμπεντ Ράμπο, ο Χισάμ Αμπντέλ Ράζεκ και ο Ναμπίλ Κασίς, ενώ στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, συμμετείχαν πολλοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, του Εργατικού Κόμματος και του αριστερού Κόμματος Μερέτζ.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε συμβιβαστικές φόρμουλες για όλα τα επίμαχα θέματα: Ιερουσαλήμ, ιεροί τόποι, παλαιστινιακό κράτος, οικισμοί, εδαφική κατανομή, αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, διευθετήσεις στα θέματα της ασφάλειας και κήρυξη ειρήνης.

Οπως και ο «οδικός χάρτης», η διευθέτηση αυτή προβλέπει επίσης τη συνύπαρξη του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κράτους, αλλά δεν απαιτεί προηγουμένως από τους Παλαιστίνιους να προβούν σε «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή