Καθησυχαστικός για το Ιράκ ο Ρίτσαρντ Περλ

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 15:58
A- A A+

Καθησυχαστικός για την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard», ο Ρίτσαρντ Περλ, ένας από τους βασικούς συμβούλους του Πενταγώνου, λέγοντας ότι η κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ δεν «εξελίσσεται και τόσο άσχημα».

«Δεν είναι αλήθεια ότι χάνουμε τρεις με τέσσερις στρατιώτες την ημέρα, αντίθετα μέχρι τώρα, χάνουμε μόνο τρεις στρατιώτες την εβδομάδα», τόνισε ο Περλ προσθέτοντας πως τα μέσα ενημέρωσης «δημιουργούν μια εικόνα απόλυτου χάους που πολύ απλά είναι εσφαλμένη».

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Περλ, οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανών στρατιωτών πραγματοποιούνται από τρεις διαφορετικές ομάδες: τους πρώην οπαδούς του καθεστώτος του Σαντάμ, οι οποίοι ελπίζουν πως θα επιστρέψει, τους τρομοκράτες που έχουν έρθει στο Ιράκ από το εξωτερικό και τέλος τους κοινούς εγκληματίες.

«Ισως να έχουμε υποτιμήσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις του καθεστώτος του Σαντάμ στον ιρακινό λαό. Πολλοί άνθρωποι τον φοβούνται ακόμα», παραδέχτηκε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Περλ είπε επίσης πως οι Σαουδάραβες παραμένουν μια πηγή χρηματοδότησης για την Αλ Κάιντα. «Υπάρχουν πολλά χρήματα πίσω από το δίκτυο αυτό, χρήματα δυστυχώς Σαουδαράβων, κατέληξε.

Εντωμεταξύ, τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και ένα όχημα Χάμβι υπέστη ζημιές σήμερα τα ξημερώματα από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε γέφυρα της Μοσούλης.

«Στις 04:15 (τοπική ώρα) σπεύσαμε στη γέφυρα απ' όπου ακούστηκε μια έκρηξη. Οι Αμερικάνοι βρίσκονταν ήδη εκεί και μετέφεραν τρεις τραυματίες. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν είχε πάρει φωτιά», δήλωσε ο Αχμαντ Ουάλιντ αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, όταν ρωτήθηκε για το επεισόδιο αυτό δήλωσε πως δεν είχε στη διάθεσή του σχετικές πληροφορίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή