ΗΠΑ : Εγκρίθηκε σ/ν ύψους 400 δισ. δολ. για την ανάπτυξη πυρηνικών

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 08:12
A- A A+

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες το νομοσχέδιο προϋπολογισμού για την άμυνα το 2004, εξουσιοδοτώντας το Πεντάγωνο να αναπτύξει ξανά πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος (λιγότερο από πέντε κιλοτόννους).

Το ύψους ρεκόρ νομοσχέδιο των 400 δισ. δολ. εγκρίθηκε με 362 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή και αναμένεται να περάσει επίσης κι από τη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Με το νομοσχέδιο αίρεται μία απαγόρευση 10 ετών σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών ισχύος μικρότερης των 5 κιλοτόννων, οι οποίες σύμφωνα με τα στελέχη της κυβέρνησης θα επιτρέψουν την καταστροφή των υπόγειων αποθεμάτων χημικών, ή πυρηνικών όπλων.

Ο νέος προϋπολογισμός για την άμυνα εξουσιοδοτεί τα αμερικανικά εργαστήρια να αναπτύξουν για έξι δισ. δολ. ερευνητικά προγράμματα για νέου τύπου όπλα και να διερευνήσουν, μέχρι του ποσού των 15 δισ. δολ., τις τροποποιήσεις στις μεγάλης ισχύος πυρηνικές κεφαλές ώστε να μπορούν να πλήττουν και καταφύγια σε μεγάλο βάθος.

Περίπου 34 εκατ. δολ. θα διθατεθούν επίσης και στις τροποποιήσεις στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα. Στην περίπτωση που επικυρωθεί το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται στον αμερικανικό στρατό να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και σε ζώνες που βρίσκονται εγγύτερα --απ' ότι ισχύει σήμερα--σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ευαίσθητα οικοσυστήματα, εξ αιτίας της παρουσίας θαλάσσιων χαρακτηριστικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή