Ωρολογιακή βόμβα η ανεργία στο Ιράκ

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 16:23

A- A A+

Ο ιρακινός εργολάβος χρειαζόταν έναν εργάτη. Δύο φίλοι διεκδικούσαν τη δουλειά. Ομως δεν δίστασαν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον ακόμα και με σιδερόβεργες, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεροκάματο.

Οι σκηνές εκτυλίχθηκαν στην πολυσύχναστη αγορά Ταγεράν, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά εκατοντάδες Ιρακινοί άνεργοι.

Η Βαγδάτη ύστερα από τρεις πολέμους, μία δεκαετία υπό το καθεστώς των κυρώσεων του ΟΗΕ και τώρα υπό κατοχή, είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας στο Ιράκ.

Σε κοινή έκθεση του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ότι το 50% του εργατικού δυναμικού του Ιράκ είναι άνεργοι, ή υποαπασχολούνται. Μεταξύ των ανέργων είναι οι περισσότεροι νέοι, και οι 400.000 ιρακινοί στρατιώτες που έχασαν τις δουλειές τους όταν ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ αποφάσισε τη διάλυση του στρατεύματος της χώρας μετά την ανατροπή του Σαντάμ.

«Οι θέσεις εργασίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση στο Ιράκ», δήλωσε ο Χουσεϊν Μανκί, πρώην στρατιώτης. «Είναι χειρότερα απ' ό,τι ήταν επί Σαντάμ, γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και έχουμε παιδιά να θρέψουμε», λέει ο Μανκί, που στέκεται έξω από το ελεγχόμενο από τους Αμερικανούς Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει ένα μεροκάματο.

«Ψάχνω απεγνωσμένα κάθε μέρα. Και μιλώ εξ’ ονόματος χιλιάδων Ιρακινών».

Ο υπουργός Εμπορίου, Αλί Αλάουι, επιρρίπτει στον Σαντάμ ευθύνες και ισχυρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Ομως χωρίς βοήθεια και δάνεια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει.

Οι επενδυτές διστάζουν. Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής αποχωρούν από τη Βαγδάτη, ύστερα από μία σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο πετρελαϊκός τομέας υπολειτουργεί, παρόλο που οι αναλυτές εκτιμούσαν πριν από την εισβολή, ότι από τις πωλήσεις πετρελαίου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού του Ιράκ για το 2004 προβλέπονται έσοδα από το πετρέλαιο ύψους μόλις 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό χαμηλό αν σκεφτούμε ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Σαουδική Αραβία, σε αποθέματα μαύρου χρυσού.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή