Σβαρτσενέγκερ : Ομόλογα ύψους 20 δισ. δολ. για τη μείωση του χρέους της Καλιφόρνια

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 07:08
A- A A+

Ο ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος εξελέγη κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Καλιφόρνια, με την υπόσχεση πως θα την απαλλάξει από την πολιτική της επιβολής φόρων και των υπέρογκων δαπανών, σκέφτεται να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την έκδοση ομολόγων ύψους ρεκόρ 20 δισ. δολ., προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο δημόσιο χρέος της πολιτείας.

Στενός σύμβουλος του Σβαρτσενέγκερ, δήλωσε, πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την έκδοση ομολόγων--μία κίνηση που θα αυξήσει το γενικότερο χρέος της Καλιφόρνιας κατά 50%-τον ερχόμενο Μάρτιο.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες να ρυθμισθούν σχετικά με τη μορφή του νέου ομολόγου, όμως όπως δήλωσε ο ίδιος σύμβουλος, στελέχη της κυβέρνησης της Πολιτείας βρίσκονται ήδη στη Γουόλ Στριτ για διαβουλεύσεις σχετικά με την έκδοση του ομολόγου.

Ο Καρλ Ντε Μάϊο, πρόεδρος ενός ιδρύματος που συμβουλεύει τον Σβαρτσενέγκερ επί οικονομικών θεμάτων, δήλωσε πως έχει προτείνει επίσης ένα ανώτατο επίπεδο εξόδων, το οποίο θα απαιτεί από την πολιτεία να χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια για να καλύψει νωρίτερα το έλλειμμα από τα ομόλογα.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η Καλιφόρνια μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα, όμως με κόστος να ισχύσουν μεγαλύτερα επιτόκια και μόνο εάν οι επενδυτές έχουν μία ρητή υπόσχεση για πραγματικές και γενναίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον υπέυθυνο Οικονομικών της Πολιτείας, Φιλ Αντζελίντες, έναν Δημοκρατικό που φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος για την εκλογή κυβερνήτη το 2006, μία έκδοση ομολόγων αξίας 20 δισ. δολ., χρηματοδοτούμενη επί 30 χρόνια, θα κοστίσει συνολικά σε κεφάλαιο και τόκους 39,75 δισ. δολ. ή κατά μέσο όρο 3,457 δολάρια σε κάθε νοικοκυριό στην Καλιφόρνια.

Η υπέρογκη αυτή έκδοση ομολόγων θα καταστήσει την Καλιφόρνια μία από τις πιο χρεωμένες πολιτείες, επιτρέποντας μικρή οικονομική ευελιξία στην κυβέρνησή της, τονίζουν αναλυτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή