Στην Ουάσινγκτον εσπευσμένως ο Πωλ Μπρέμερ

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 09:40
A- A A+

Με τις επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών να κλιμακώνονται εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, μετέβη εσπευσμένως στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι επανεξετάζεται η πολιτική στο ιρακινό.

Ο Πωλ Μπρέμερ είχε επισκεφθεί και πάλι την Ουάσινγκον μόλις πριν μία εβδομάδα.

Με τον Μπρέμερ στην Ουάσινγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χθες το βράδυ συνομιλίες για να εξετάσουν τρόπους για να επιταχυνθεί η μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Μπρέμερ έχει έρθει σε σύγκρουση με το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Ιράκ αναφορικά με την ταχύτητα μεταφοράς της εξουσίας στους Ιρακινούς. «Οταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις ο Μπρέμερ έρχεται.

Ορισμένες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, διαψεύδοντας πάντως φήμες για ενδεχόμενη απομάκρυνση του πολιτικού dιοικητή του Ιράκ από τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσινγκτον φαίνεται να προσανατολίζεται στο διορισμό μιας νέας μεταβατικής ηγεσίας πριν από την εκπόνηση του Συντάγματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καλέσει εφέδρους και να επισπεύσει τη διαδικασία εκπαίδευσης των Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών. Το άλλο ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς είναι ο αργός ρυθμός της πολιτικής ανοικοδόμησης του Ιράκ, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπόνηση του νέου συντάγματος από τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

Το βράδυ της Τρίτης οι ιρακινοί αντάρτες εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες εναντίον της περιοχής όπου βρίσκεται το αμερικανικό αρχηγείο στο κέντρο της Βαγδάτης δίχως να υπάρξουν απώλειες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους που δέχεται έντονες επικρίσεις για τις αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ, υποστήριξε χθες ότι ξένα στοιχεία που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ και στοχεύουν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα αυτή ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

«Ξένοι μαχητές διέσχισαν τα σύνορα σε μικρές ομάδες με στόχο να εγκαθιδρύσουν στο Ιράκ ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό των Ταλιμπάν. Στη χώρα βρίσκονται επίσης τρομοκράτες της Ανσάρ αλ-Ισλάμ και της Αλ-Κάϊντα που θέλουν να σκοτώσουν και να πάρουν εκδίκηση για την ήττα τους στο Αφγανιστάν», είπε ο Μπους σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι επιθέσεις που δέχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ «εστιάζονται σε μια σχετικά μικρή ζώνη». Υπογράμμισε όμως ότι «οι τρομοκράτες είναι επικίνδυνοι».

«Για το καλό του Ιράκ, για το καλό της ασφάλειας της Αμερικής, αυτοί οι δολοφόνοι πρέπει να νικηθούν», πρόσθεσε ο Μπους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή