Ο Τζίμι Κάρτερ καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 11:35
A- A A+

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους δικτάτορες άλλων κρατών να δικαιολογήσουν την κατάχρηση εξουσίας από τους ίδιους, εκτίμησε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Σε ομιλία του που άνοιξε τις εργασίες συνδιάσκεψης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Κάρτερ τόνισε ότι η καταστρατήγηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στις ΗΠΑ, δίνει «λευκή επιταγή» σε χώρες που ήδη έχουν μια τάση να παραβιάζουν τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο κ. Κάρτερ έθεσε το παράδειγμα της κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στο Γκουαντανάμο της Κούβας, αλλά και της σύλληψης περισσότερων από 1.200 μεταναστών στις ΗΠΑ –πολλοί εκ των οποίων κρατήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές δίχως να απαγγελθεί καμία κατηγορία- βάσει της νομοθεσίας γνωστής ως Patriot Act, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εντωμεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε δεκτό το αίτημα των κρατουμένων στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντανάμο για εξέταση των συνθηκών κράτησης τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή