Κυρώσεις κατά της Συρίας ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσσο

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 12:07
A- A A+

Σκληραίνει τη στάση της η Ουάσινγκτον απέναντι στη Συρία, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσσο ενέκρινε αργά χθες το βράδυ τις οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού, που κατηγορείται ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το κείμενο, που για να γίνει νόμος χρειάζεται τυπικά ακόμη την υπογραφή του προέδρου Μπους, εγκρίθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 89 υπέρ έναντι τεσσάρων κατά. Η Βουλή είχε εγκρίνει το ίδιο κείμενο στα μέσα Οκτωβρίου με 398 ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον πρόεδρο Μπους να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές και τις αμερικανικές επενδύσεις στη Συρία, υποβαθμίζει την αμερικανική διπλωματική εκπροσώπηση στη Δαμασκό και επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία διακίνησης σύρων διπλωματών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προβλέπει ακόμη την απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ,εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να «παγώσει» τις συριακές καταθέσεις στις ΗΠΑ και να επανεξετάσει το δικαίωμα πτήσεων συριακών αεροσκαφών στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Δαμασκό ότι υποστηρίζει τη δράση της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο και της Χαμάς και της Τζιχάντ στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Το συριακό καθεστώς έχει να κάνει μιά δύσκολη επιλογή : Να συνεχίσει να δίνει άσυλο και να στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες ή να δράσει με τέτοιο τρόπο συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της σταθερότητας», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λουγκάρ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Από την πλευρά του πάντως,ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπερντ, εκ των βασικών αντιπάλων της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, καταψήφισε την απόφαση εκφράζοντας φόβους ότι οι κυρώσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για μιά στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο καθηγητής Μουρχάφ Ζουετζάτι του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε μάλιστα ότι «οι ανησυχίες του Κογκρέσσου και της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τη Συρία είναι αβάσιμες».

«Η Συρία όπως και άλλες αραβικές χώρες θεωρούν τη Χαμάς και τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ως κινήματα αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής και όχι ως τρομοκρατικές οργανώσεις, λεει ο καθηγητής Ζουετζάτι. Προσθέτει μάλιστα ότι «η αυξανόμενη πίεση της Ουάσινγκτον προς τη Δαμασκό, απειλεί τη συνεργασία της Συρίας στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα αλλά και στο Ιράκ» και μπορεί «να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασσαντ, για την μεταρρύθμιση της χώρας του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή