Πολωνία : 75% υπέρ δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα της Ε.Ε.

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 12:34
A- A A+

Περίπου το 75% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος για το μελλοντικό Σύνταγμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Rzeczpospolita.

Περίπου το 12% επιθυμεί το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που τελεί υπό διαμόρφωση στους κόλπους της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (CIG) να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ενώ το 13% δεν έχει γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από 25 έως 27 Οκτωβρίου από το ινστιτούτο TNS OBOP σε δείγμα 1.004 ατόμων.

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν έχει προγραμματιστεί στην Πολωνία, χώρα που απορρίπτει όπως και η Ισπανία, το σχέδιο κειμένου που πρότεινε η ευρωπαϊκή Συνέλευση και υποστήριξε η Γερμανία και η Γαλλία, με το οποίο θα έχαναν το πλεονέκτημα που απέσπασαν το 2000 στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Νίκαιας.

Η Συνθήκη της Νίκαιας είχε δώσει στην Πολωνία και την Ισπανία ένα καταμερισμό ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (27 ψήφους σε σύνολο 321) συνολικά) σχεδόν ισοδύναμο με των τεσσάρων «μεγάλων» χωρών μελών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) που διαθέτουν από 29 ψήφους η κάθε μία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή