Νέες πολυμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 13:08
A- A A+

Νέος κύκλος πολυμερών διαπραγματεύσεων, για την κρίση που έχει προκαλέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Γουν Γιόνγκ Κουάν.

«Οι γνώμες των χωρών που αφορά το θέμα μοιάζουν να συγκλίνουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική δυνατότητα διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της χρονιάς», δήλωσε στον Τύπο.

Ο υπουργός διέψευσε ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Ασάχι Σιμπούν που αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων των έξι στο Πεκίνο από τις 10 έως 13 Δεκεμβρίου. Το άρθρο από τη Σεούλ επικαλείται κυβερνητικές πηγές της Νότιας Κορέας.

Στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πιστεύει πως καταβάλλονται προσπάθειες για μια συνάντηση το Δεκέμβριο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί».

Στις διαπραγματεύσεις θα μετέχουν η Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Κίνα. Οι έξι χώρες είχαν συνεδριάσει μια πρώτη φορά στο Πεκίνο, τέλη Αυγούστου, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον είπε ότι μπορεί να δώσει γραπτώς εγγυήσεις όσον αφορά την ασφάλεια στη Βόρεια Κορέα με την προϋπόθεση ότι αυτή θα παραιτηθεί από τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ στη συνέχεια δήλωσε έτοιμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κρίση ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2002 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ότι η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα.

Ο Γουν πρόσθεσε, ότι, ο αναπλητωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ασία και τον Ειρηνικό, Τζέιμς Κέλι, θα μεταβεί προσεχώς στη Σεούλ για συνομιλίες με θέμα τη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα δήλωσε χθες, ότι υπάρχει «η ελπίδα» ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των έξι για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να διεξαχθεί πριν από τα τέλη του έτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή