Κίνδυνο εξέγερσης στο Ιράκ επισημαίνει η CIA

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 15:22
A- A A+

Αυξάνεται συνεχώς η υποστήριξη των Ιρακινών προς τους αντάρτες που αντιστέκονται στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής υπογραμμίζει έκθεση της CIA. Kατά συνέπεια, οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν αν δεν αναθεωρηθεί τάχιστα η ακολουθούμενη πολιτική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλαδέλφια Ινκουάιρερ, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, με τις δυσοίωνες προβλέψεις του απόρρητου αυτού ντοκουμέντου συμφώνησε ιδιωτικώς και ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ.

Η έκθεση, η οποία κοινοποιήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης προχθές Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά των ανταρτών απειλεί να προκαλέσει περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων και να στρατεύσει ακόμα περισσότερους Ιρακινούς στην πλευρά της αντίστασης.

Παράλληλα, η ανικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να συντρίψουν την εξέγερση πείθει ολοένα και περισσότερους Ιρακινούς ότι οι κατέχοντες τη χώρα τους είναι δυνατό να ηττηθούν, προσθέτει το άρθρο της εφημερίδας.

Στην ίδια έκθεση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πιθανότητα συνεργασίας και συστράτευσης Σιιτών και Σουνιτών κατά των αμερικανικών δυνάμεων μετά την επιδείνωση που επέφερε στις σχέσεις ΗΠΑ-Σιιτών ο πρόσφατος φόνος του δημάρχου του σιιτικού θύλακα Σαντρ Σίτι από τους Αμερικανούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή