Προκαλεί 58 χρόνια μετά

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 15:42

A- A A+

Πενήντα οκτώ χρόνια μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας «little boy» στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay θα προκαλέσει και πάλι με την επίμαχη έκθεσή του τον επόμενο μήνα σε μουσείο της Ουάσινγκτον.

Οι ειρηνιστικές οργανώσεις δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την έκθεση του επισκευασμένου «υπερφρούριου» σε παράρτημα του Μουσείου Αεροδιαστημικής Σμιθσόνιαν, αλλά θέλουν ν' αναγράφεται δίπλα και ο απολογισμός των 230.000 θυμάτων της 6ης Αυγούστου 1945.

Αρκετοί επιζώντες του βομβαρδισμού ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδέψουν για τα εγκαίνια της έκθεσης, που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου. «Θα δουν σε όλη τη λαμπρότητα του το αεροσκάφος που κατέστρεψε την πόλη τους», είπε ο Κέβιν Μάρτιν, διευθυντής του κινήματος «Δράση για την ειρήνη», που θέλει να επωφεληθεί από το γεγονός αυτό για να καταγγείλει και την κατοχή δεκάδων χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν θέλουμε μόνο μια καταγγελία αυτού που συνέβη το 1945(...). Πρώτο μας μέλημα είναι η σημερινή αμερικανική πυρηνική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Μάρτιν.

Για το Αεροδιαστημικό Μουσείο, η έκθεση έχει στόχο να επιδείξει το πιο περίπλοκο τεχνολογικά αεροσκάφος της εποχής του. Η επιγραφή θ' αναφέρει ότι «έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας», αλλά αυτή θα είναι η μόνη αναφορά στο ρόλο του τον Αύστουστο του 1945.

«Το Enola Gay -πήρε το όνομά του από το όνομα της μητέρας του πιλότου του Πολ Τίμπετς- συνέβαλε στον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο άλλαξε βαθιά την αντίληψή μας για μια σύρραξη με όπλα μαζικής καταστροφής και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ειρήνης», σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου.

Ο 78χρονος Σουνάο Τσουμπόι, που επέζησε από την έκρηξη αλλά πάσχει από καρκίνο εξαιτίας της ακτινοβολίας που δέχτηκε, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι η έκθεση του Enola Gay ισοδυναμεί με έκθεση της πυρηνικής βόμβας. «Δεν είναι μόνο μια προσβολή για εμάς, αλλά και δόξα στο βομβαρδισμό». Τα μέλη της «Επιτροπής για την εθνική περισυλλογή για την πυρηνική ιστορία και τη σημερινή πολιτική», μεταξύ τους ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταμπατόσι Ακίμπα, ο αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι και ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, κατέθεσαν αίτηση στη διεύθυνση του μουσείου καλώντας το να κάνει αλλαγές στην έκθεσή του.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή