Νάι: Oι ΗΠΑ να συνδυάσουν «τη στρατιωτική με την ήπια ισχύ»

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 17:02
A- A A+

Το βιβλίο του Τζόζεφ Νάι «Το παράδοξο της αμερικανικής δύναμης» παρουσίασαν σήμερα, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν οι εκδόσεις Παπαζήση και το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, ο υφυπουργός Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης και σειρά πανεπιστημαικών, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου και πρώην ευρωβουλευτή Γιάννη Ρουμπάτη.

Ο Νάι είναι πρύτανης του Kennedy School of Governement και έχει διατελέσει υφυπουργός Αμυνας επί προέδρου Κλίντον, ενώ τοποθετείται μάλλον στα «περιστέρια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, εάν υπάρχουν τέτοια αφού, όπως παρατήρησε ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής, η διάκριση στην σημερινή Αμερική είναι μεταξύ «δεξιών και πολύ δεξιών».

Η βασική άποψη του συγγραφέα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνδυάσουν «δημιουργικά τη σκληρή (στρατιωτική) με την ήπια ισχύ», και βασικό του μέλημα, να διατηρηθεί αλώβητος ο δεσμός Ευρώπης και Αμερικής, για να μη γίνει η πρώτη ο βασικός ανταγωνιστής της δεύτερης.

Ο συγγραφέας, ωστόσο, δεν αποφεύγει την αντίφαση του να τάσσεται μεν υπέρ του πολυμερούς τρόπου δράσης, να αποδέχεται όμως ότι, σε τελική ανάλυση και στα πιο σοβαρά ζητήματα, η Ουάσιγκτον πρέπει να προχωράει μόνη της χωρίς να λογαριάζει κανένα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή