Οι προτάσεις για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 20:14
A- A A+

Οι Περιφέρειες, με εξαίρεση τη νησιωτική χώρα, θα σχεδιαστούν βάσει του πληθυσμιακού τους μεγέθους, το οποίο θα πρέπει να πλησιάζει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (1,5-2 εκ. κατοίκους), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της μαραθώνιας σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2006, αφού προηγηθεί διάλογος με τα κόμματα και άλλους φορείς, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2004 και το αποτέλεσμά του θα κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Επιπλέον, ορίζεται εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Περιφέρεια, ο οποίος προΐσταται όλων των υπηρεσιών της περιφερειακής κρατικής διοίκησης.

Διατηρείται ο αιρετός νομάρχης, ενώ δεν αλλάζουν τα διοικητικά όρια των νομών.

Ο 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελεί σύζευξη του νομού και της Περιφέρειας με περιφερειακό Συμβούλιο. Αναμένεται να αποφασιστεί αν σ' αυτό θα συμμετέχουν οι νομοί με συγκεκριμένο αριθμό εκπροσώπων τους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους ή θα υπάρξει άλλος τρόπος.

Για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, προβλέπεται Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση η οποία αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από το κράτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή