Το αρχηγείο του στο Κατάρ στήνει πάλι ο Αμερικανός στρατηγός Αμπιτζάϊντ

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 08:37
A- A A+

Δημιουργεί και πάλι το αρχηγείο του στο Κατάρ, ο Αμερικανός στρατηγός που έχει την ευθύνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η απόφαση αυτή, όπως είπε, κρίνεται απαραίτητη, λόγω των εντεινομέων επιθέσεων εναντίον συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο στρατηγός Τζων Αμπιτζάϊντ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε, ότι οι δυνάμεις που επιτίθενται στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, δεν είναι περισσότεροι από 5.000 άνδρες, αλλά επεσήμανε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι συντονίζουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους.

Ο ίδιος θα επισκεφθεί την επομενη εβδομάδα το Κατάρ, μαζί με συνεργάτες του, για να ξαναστήσει το αρχηγείο του, από το οποίο θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, αλλά και στο Αφγανιστάν.

«Σαφώς νοιώθω ότι είναι επείγουσα ανάγκη, δεδομένης της παρούσης στρατιωτικής κατάστασης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός στρατηγός.

Ο Τζων Αμπιτζάϊντ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της αντίστασης «δεν συνιστούν στρατιωτική απειλή ικανή να εκδιώξει» τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, αλλά επισήμανε ότι «ο εχθρός προσπαθεί να διχάσει τη συμμαχία». Επιπλέον ο αμερικανός στρατηγός άφησε να διαφανεί ότι αλλάζει η αμερικανική εκτίμηση που υπήρχε μέχρι σήμερα, ότι η ιρακινή αντίσταση δεν έχει κεντρικό συντονισμό.

«Υπάρχει κάποιο επίπεδο συντονισμού, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει μία εθνική ηγεσία της αντίστασης. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα», είπε ο στρατηγος Τζων Αμπιτζάϊντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή