«Δεν θα αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ», λέει ο Ράμσφελντ

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 10:28
A- A A+

Διέψευσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Ιράκ πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, να επισπεύσουν τη μεταφορά των εξουσιών σε Ιρακινούς.

«Δεν υπάρχει απόφαση να αποσυρθούμε νωρίτερα. Ο πρόεδρος Μπους πήρε την απόφαση να εμπλακούμε και θα παραμείνουμε εκεί όσο καιρό χρειαστεί», τόνισε ο Ράμσφελντ μιλώντας στην αεροπορική βάση του Γκουάμ,καθ' οδόν για την περιοδεία του στην Ασία.

«Τα σχόλια του Τύπου που αναφέρουν κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, θα χρειαστούν κάποια χρόνια για την επιστροφή της εξουσίας στους Ιρακινούς, καθώς πρέπει πρώτα να εκπονηθεί Σύνταγμα και να πραγματοποιηθούν εκλογές.

Ο Ράμσφελντ, έφτασε σήμερα στο Τόκυο και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και στη Βόρειο Κορέα.

Μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Νασιρίγια και τον θάνατο 19 Ιταλών στρατιωτικών και πολιτών, η Ιαπωνία αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση αποστολής στρατιωτών στο νότιο Ιράκ, αν και όπως κατέστησε σαφές ότι θα παίξει ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα μεταβεί την Κυριακή στη Νότιο Κορέα καθώς και η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει από 5.000 σε 3.000 τον αριθμό των στρατιωτών που θα στείλει στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ επιδεινώνεται με την αύξηση των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση του δικτύου των ιρακινών ανταρτών στη Βαγδάτη, χρησιμοποιώντας πυρά πυροβολικού, όλμους και ελικόπτερα.

Η επιχείρηση που συνεχίστηκε για δεύτερη νύχτα φέρει την κωδική ονομασία «Σιδερένιο Σφυρί». Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έγιναν σε τρία σημεία, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, κοντά στη φυλακή Αμπού Γκαρίμπ στα δυτικά προάστια και στην ανατολική Βαγδάτη.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, έχει ξεπεράσει τον αριθμό των στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί κατά τα τρία πρώτα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ. Συγκεκριμένα ανάμεσα στα έτη 1962-1964 η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ινδοκίνα έφθασε τους 17.000 άνδρες και ο συνολικός αριθμός θανάτων τους 392.

Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 397 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα ανέρχεται σε 130.000.

Ενδειξη των ανησυχιών που υπάρχουν στον τομέα της ασφάλειας είναι ότι ο αμερικανός στρατηγός που διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, Τζων Αμπιζάϊντ αποφάσισε να μεταφέρει το αρχηγείο του στο Κατάρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή