Ράμσφελντ : «Δεν απειλείται η συνοχή του συνασπισμού στο Ιράκ»

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2003 11:56

A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η συνοχή του συνασπισμού στο Ιράκ δεν απειλείται από την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων.

«Εχουμε την αίσθηση ότι σημειώνουμε πρόοδο. Ομως, αναγνωρίζουμε ότι το Ιράκ είναι ένα επικίνδυνο μέρος», τόνισε ο Ράμσφελντ εν πτήσει προς το Τόκιο, πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν ο συνασπισμός αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι 32 χώρες έχουν στείλει δυνάμεις τους στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κερδίζουν τον ανταρτοπόλεμο παρά τις επιθέσεις όπως η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 18 Ιταλούς στρατιώτες.

«Η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην επίθεση της Νασιρίγια δείχνει ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ο συνασπισμός, αλλά και ότι οι Ιταλοί σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ιράκ», τόνισε.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκυο, ο Ράμσφελντ διέψευσε από το νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στο νότιο Ειρηνικό, το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης του συνασπισμού από το Ιράκ.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Τόκυο να καθυστερήσει κάθε αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Ράμσφελντ απέφυγε να διατυπώσει επικρίσεις. «Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο γι΄αυτές. Οφείλουν να κρίνουν οι ίδιες για το χρόνο, το εύρος και το είδος της συμβολής τους», τόνισε ο Ράμσφελντ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ιαπωνία υποσχέθηκε βοήθεια στο Ιράκ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την μορφή δωρεών και δανείων.

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Την Κυριακή θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή