Να καταστρέψει το οπλοστάσιό της η Β. Κορέα ζήτησαν ΗΠΑ και Ν. Κορέα

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 07:57
A- A A+

Να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με οριστικό τρόπο, κάλεσαν σήμερα τη Βόρειο Κορέα οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και της Νοτίου Κορέας, Τσο Γιουνγκ Κιλ.

Η έκκληση περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο υπουργών, που εξεδόθη μετά τη συνάντησή τους στη Σεούλ, την οποία επισκέπτεται για 48 ώρες ο Ράμσφελντ.

«Οι δύο υπουργοί κάλεσαν τη Βόρειο Κορέα να καταστρέψουν κατά τρόπο ολικό, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και να σταματήσει τις δοκιμές, την κατασκευή και τις εξαγωγές όπλων μαζικής καταστροφής, πυραύλων και συναφούς τεχνολογίας», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Την ώρα που οι δύο υπουργοί συνομιλούσαν, περίπου 60 διαδηλωτές συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο κι ένα παρακείμενο μουσείο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην αποστολή νοτιοκορεατικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

«Όχι αίμα για τον Μπους», έλεγε γραπτό σύνθημα των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για τις αμερικανικές πιέσεις να αποσταλούν πολλές χιλιάδες Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στο Ιράκ, όπου ήδη σταθμεύουν 500 νοτιοκορεάτες οπλίτες διατεταγμένοι σε μή στρατιωτική αποστολή. Ένα άλλο σύνθημα που κυριάρχησε στα στόματα των διαδηλωτών ήταν το «μην κάνετε τους νέους μας ασπίδα για τις ΗΠΑ».

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει έναν ανθρώπινο φράκτη απέναντι στους διαδηλωτές, οι οποίοι έριξαν αυγά σε μία φωτογραφία του Ράμσφελντ, φωνάζοντας «Ράμσφελντ, go home!».

Εξ αιτίας της διαδήλωσης, ο Ράμσφελντ αναγκάσθηκε να εισέλθει στο νοτιοκορεατικό υπουργείο από μία παράπλευρη πόρτα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή