Ράμσφελντ : Υπέρ της αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων στη Β.Α. Ασία

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 09:24
A- A A+

Μια αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Ασία, θα ενισχύσει τη δύναμη κρούσης των ΗΠΑ στην περιοχή, διαβεβαίωσε από τη Σεούλ σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

«Κάθε αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη βορειοανατολική Ασία θα είναι προϊόν διαβουλεύσεων με τους συμμάχους μας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό θα αυξήσει την ικανότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε ο Ράμσφελντ ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Τσο Γιουνγκ-Κιλ.

Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην αναδιάταξη των 37.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν τη βάση τους στη Νότια Κορέα, ήταν «ουσιαστικές».

Οι Αμερικανοί θέλουν να αποσύρουν από τα σύνορα ανάμεσα στις δύο Κορέες τους 15.000 στρατιώτες τους, πράγμα που ανησυχεί τη Σεούλ γιατί η παρουσία τους εκεί εγγυάται μια σχεδόν αυτόματη αντίδραση σε περίπτωση βορειοκορεατικής επίθεσης.

Οι δύο υπουργοί Αμυνας κάλεσαν εξάλλου τη Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει κατά τρόπο επαληθεύσιμο, πλήρως και οριστικά τα πυρηνικά της προγράμματα».

Η έκκληση αυτή διατυπώνεται καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την προετοιμασία των πολυμερών συνομιλιών που αποσκοπούν στην εκτόνωση της κρίσης που έχει προκαλέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Οι συνομιλίες αυτές είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα σύμβουλος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

Ο Ράμσφελντ θα συναντηθεί στη Σεούλ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Ρο Μου χιούν, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα αυτό, καθώς και το ζήτημα του Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός αναχωρεί το βράδυ από τη Νότια Κορέα, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη του περιοδεία στην Ασία, η οποία άρχισε την Παρασκευή από την Ιαπωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή