Τη Συρία προειδοποιεί το Ισραήλ

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 10:02
A- A A+

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός, Μοσέ Γιααλόν, προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις κατά της Συρίας, όπως η αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου κοντά στη Δαμασκό, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Εάν η Συρία συνεχίσει να αγνοεί τα μηνύματα που της έχουν απευθύνει το Ισραήλ και άλλες χώρες του κόσμου, είναι πιθανό να χρειαστεί να της στείλουμε μηνύματα άλλου είδους», τόνισε ο στρατηγός Γιααλόν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Οσο τα αρχηγεία των τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζουν να δρουν από τη Συρία, η Δαμασκός θα φέρει την ευθύνη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Χααρέτζ διευκρινίζει ότι ο στρατηγός Γιααλόν καταδίκασε την παρουσία «παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων στη Δαμασκό». Ο ισραηλινός στρατηγός κατηγόρησε τη Συρία ότι επιτρέπει στη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ «να ασκεί τρομοκρατία κατά του Ισραήλ από τη Συρία» και προειδοποίησε ότι «η Συρία θα φέρει την ευθύνη, ενώ ο Λίβανος θα υποφέρει».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποιεί σημαντικά γυμνάσια κοτνά στα σύνορα με το Λίβανο και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός με τη Συρία στο πλαίσιο των προετοιμασιών του σε περίπτωση «στρατιωτικής κλιμάκωσης στο βόρειο μέτωπο».

«Ο ισραηλινός στρατός δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή σύγκρουση με την Χεζμπολάχ που πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες υπό τις ευλογίες της Συρίας και την υποστήριξη του Ιράν», υπογραμμίζει ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Στις 26 Οκτωβρίου, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ-Σάρα απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα σε βάρος των οικισμών του στα υψίπεδα του Γκολάν εάν το Ισραήλ εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του συριακού εδάφους.

Η ισραηλινή πολεμική αεοπορία πραγματοποίησε στις 5 Οκτωβρίου επιδρομή, χωρίς θύματα, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, την πρώτη τους είδους τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η επιχείρηση είχε στόχο βάση εκπαίδευσης ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων. Η Δαμασκός υποστήριξε ωστόσο ότι στόχος ήταν κατοικημένη περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή