Μεγάλη επίθεση αμερικανικών δυνάμεων στο Τικρίτ

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 11:05
A- A A+

Μεγάλη επίθεση με άρματα μάχης και όλμους, εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας οι αμερικανικές δυνάμεις στο Τικρίτ με στόχο την εξάρθρωση δικτύου των ιρακινών ανταρτών, μετά το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Σαντάμ Χουσέΐν, με το οποίο καλούσε τους συμπατριώτες του σε ιερό πόλεμο.

Οι στρατιώτες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση στο Τικρίτ σφυροκοπώντας κρησφύγετα των ανταρτών, από τα οποία εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη,δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος. Το έδαφος σειόταν καθώς οι οβίδες από τα άρματα μάχης Αμπρααμς εκρήγνυντο και οι φωτοβολίδες έκαναν τη νύχτα μέρα, στη διάρκεια της επιχείρησης στην οποία μετείχαν και επιθετικά ελικόπτερα.

Η νυχτερινή επιχείρηση συμπίπτει με την έναρξη της γενικότερης επιχείρησης «Δεύτερος Κυκλώνας» για την εξουδετέρωση των πυρήνων αντίστασης στο βορειο και κεντρικό Ιράκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πυροδότησαν από μία κινητή βάση έναν τηλεκατευθυνόμενο από δορυφόρο πύραυλο, με κεφαλή 225 κιλών, για πρώτη φορά μετά την επίσημη λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο πύραυλος έπληξε ένα κέντρο εκπαίδευσης των ανταρτών δυτικά της πόλης Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

«Δεν πρόκειται για επίδειξη,θέλουμε να πιάσουμε τον εχθρό», δήλωσε ο αντι-συνταγματάρχης Στιβ Ράσελ και πρόσθεσε : «Το μήνυμα είναι ένα : Παραδοθείτε,τελείωσε...».

Ο Αμερικανος πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είχε προειδοποιήσει χθες ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αλλάζουν τακτική για την αντιμετώπιση των ανταρτών, εγκαινιάζοντας μια περισσότερο επιθετική στρατηγική, που θα συνδυάζει χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Μπους παραδέχθηκε ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν δύσκολη για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, κάνοντας έμμεση αναφορά στο θάνατο 17 στρατιωτών μετά από σύγκρουση δύο ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ στο Κιρκούκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή