Αυστηρή αξιολόγηση της αλβανικής συμπεριφοράς ζήτησε από την Ε.Ε. ο Γ. Παπανδρέου

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 16:16
A- A A+

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και κατά τη συζήτηση σχετικά με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου, ανέφερε τα εξής:

«Χθες έγιναν στην Αλβανία οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή της Χειμάρας, στην οποία υπάρχει συμπαγής πληθυσμός ελληνικής καταγωγής.

Τόσο στον πρώτο γύρο, όσο και χθες, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια τα οποία έχουν καταγραφεί από την αποστολή του ΟΑΣΕ και από ομάδα Αμερικανών παρατηρητών.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης Νάνο και των αλβανικών αρχών δημιουργεί προβληματισμό για τους πραγματικούς τους στόχους και αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στις δημοκρατικές αρχές σε μια χώρα που επιθυμεί να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Αλβανία πρέπει να καταγράψει αυτά τα γεγονότα και να είναι αυστηρή στην αξιολόγηση της αλβανικής συμπεριφοράς. Τόσο η Ιταλική Προεδρία, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, κ. Solana, θα πρέπει και από πλευράς τους να στείλουν σήμερα σαφές μήνυμα προς την αλβανική πλευρά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα παραμένουν σταθερές στην πολιτική τους για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, αυτή η πολιτική όμως στηρίζεται σε αρχές, κριτήρια και προϋποθέσεις που οφείλει να σέβεται η Αλβανία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή